UDRUGA SLIJEPIH MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

Dana 15. listopada obilježen je Međunarodni dan bijelog štapa. Tom prigodom iz Udruge slijepih Međimurske županije osvrnuli su se na strateške prioritete, odnosno izazove slijepih osoba u Republici Hrvatskoj

Tečaj samostalnog kretanja.

 

Osobito se to, kažu iz udruge, odnosi na važnost kvalitetne primjene i provede Zakona o osobnoj asistenciji, donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku te pitanja pristupačnosti kao temeljnog prava svake osobe s invaliditetom.

Zakon o osobnoj asistenciji stupio je na snagu 1. srpnja 2023. godine. Ovim Zakonom osobama s invaliditetom po prvi put je omogućeno da usluga osobne asistencije bude sustavna i da je njihovo pravo. Osobna asistencija, odnosno usluga videćeg pratitelja, najvažnija je socijalna usluga koja se trenutno pruža osobama s oštećenjem vida u Hrvatskoj. Sustavno osigurana usluga videćeg pratitelja svim osobama s oštećenjem vida sukladno njihovim individualnim potrebama, omogućava samostalniji, kvalitetniji i sadržajniji život te njihovo lakše uključivanje u život zajednice. Usluga videćeg pratitelja mora osigurati kontinuiranu, kvalitetnu, ujednačenu i učinkovitu uslugu slijepim osobama.

Zakon o inkluzivnom dodatku u primjeni bi trebao biti od 1. ožujka 2024. godine. Donošenje ovog Zakona ključno je za izjednačavanje mogućnosti, socijalno uključivanje i dostojanstven život osoba s invaliditetom. Ovim Zakonom osigurano je ujednačavanje prava temeljem utvrđene razine težine oštećenja odnosno preostalih sposobnosti temeljem Uredbe o metodologijama vještačenja.

Osiguranje pristupačnosti okoline preduvjet je ravnopravnog i sigurnog sudjelovanja osoba s oštećenjem vida u društvu. Sukladno brojnim međunarodnim dokumentima, Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom te Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, Hrvatska se obvezala voditi brigu o svojim građanima s invaliditetom.

Iz Udruge slijepih Međimurske županije ističu da u posljednjih nekoliko godina svjedočimo pozitivnim pomacima i povećanju broja zainteresiranih dionika za kvalitetnim rješenjima u polju pristupačnosti okoline za slijepe i slabovidne osobe.

 

In Portal

 

Povezane vijesti