Karlovački Zvončići osigurali sredstva za najmoderniji sustav za dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma

Udruga Zvončići s ponosom je objavila vijest da su kroz projekte i donacije osigurali sredstva za ADOS-2 opservacijski protokol koji predstavlja zlatni standard u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma i namijenjen je širokom dobnom rasponu sudionika (od 18 mjeseci do odrasle dobi)

ADOS-2 sustav.

 

Ovaj protokol omogućava standardiziranu procjenu komunikacijskih vještina, interakcije, igre i sveukupnog općeg ponašanja pojedinaca, te strukturirano kodiranje istih.

Osim osiguravanja samog protokola ADOS -2, logopedica Mihaela Hoppe i psihologinja Sanja Kasunić završile su cjelokupnu edukaciju u trajanju od pet dana, koja im je omogućila pregled svih pet modula instrumenta, a i iskustvo samostalne primjene zadataka iz pojedinih modula na sudionicima sa sumnjom na poremećaj iz spektra autizma.

Iz Udruge Zvončići uvidjeli su da postoji velika potreba za ovakvim opservacijskim protokolom s pomoću kojeg se dijagnosticira autizam, jer u Karlovačkoj županiji trenutno ne postoji institucija, udruga ili privatnici koji provode ovu vrstu dijagnostike.

- Iz prakse smo zaključili da su roditelji i skrbnici djece s teškoćama u razvoju osuđeni na putovanje u druge gradove, gdje su liste čekanja za dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma čak i do dvije godine. Osluškujući okolinu i naše sugrađane, htjeli smo stvoriti uvjete što ranije dijagnostike. Tako je naša zajednica dobila puno toga za jednu posebnu populaciju djece, ali i odraslih, koji se izdvajaju u socijalnoj i jezičnoj komunikaciji - priopćili su Zvončići.

 

In Portal

 

Povezane vijesti