Udruga Zvončići: Nova usluga rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju

Usluga je namijenjena djeci od 0 do 7 godina iz cijele Hrvatske, s tim da je sjedište u Karlovcu i jedna ispostava u Slunju

 

Zvončići, Udruga za djecu s teškoćama u razvoju predstavila je u utorak u Karlovcu svoju novu uslugu rane intervencije, koja će se provoditi prema ugovoru s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, te biti financirana od strane Centra za socijalnu skrb.

Udruga Zvončići djeluje sedam godina u Karlovačkoj županiji, uglavnom preko projekata, a od 10. siječnja po prvi put ima i status "ugovorenog pružatelja socijalne usluge rane intervencije" s potrebnom dozvolama i financijskom potporom od Ministarstva, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predsjednica udruge Snježana Čop pojasnila je da će kroz taj ugovor pomoć primati djeca kod koje je utvrđeno moguće odstupanje u razvoju, s visokim rizikom na daljnji razvoj, te će im biti pružena stručna podrška u ranoj predškolskoj dobi, a njihovim roditeljima savjeti i informacije. 

O svakom pojedinačnom slučaju odlučivat će tim kojeg čine stručnjaci za logopediju, fizioterapiju, senzornu integraciju, radnu rehabilitaciju i socijalni rad ovisno o stanju i potrebama djeteta, kao i do sada u proteklih sedam godina, no sada će djeca moći dobiti uslugu preko Centra za socijalnu skrb i to u vrijeme kada još nemaju ni dijagnozu ni vještačenja, da bi se s njima, čim se ustanove čimbenici rizika, počelo raditi, rekla je Čop.

Usluga je namijenjena djeci od 0 do 7 godina iz cijele Hrvatske, s tim da je sjedište u Karlovcu i jedna ispostava u Slunju, a sadašnji su korisnici, osim iz Karlovačke županije, i iz Gospića, Korenice, Vrbovskog te Stubičkih Toplica.

"Nas Ministarstvo tretira kao privatnog pružatelja usluge rane intervencije, jer nismo državna ustanova, te smo prema našim saznanjima treći takav pružatelj usluga u Hrvatskoj i prvi u Karlovačkoj županiji", rekla je Čop.

Podsjetila je da Zvončići već  sedam godina pružaju uslugu rehabilitacije, senzorne integracije i druge vidove podrške u razvoju djece.

Hina

 

Povezane vijesti