ZADAR Udruga gluhoslijepih Grada Zagreba predstavila projekt ‘Putevima ruku’

Kroz prilagodbu stalne izložbe Narodnog muzeja Zadar pod nazivom ‘Šest salonskih priča’ i stalnog postava Muzeja grada Zagreba, omogućen je gluhim i gluhoslijepim osobama pristup muzejskom sadržaju

Srce, slagalica - ilustracija.

 

U ponedjeljak, 9. listopada 2023. godine u 18 sati, u svečanim dvoranama Kneževe palače, održano je vođenje i prezentacija rezultata projekta ‘Putevima ruku’. Ovaj projekt ima za cilj omogućiti osobama s invaliditetom, djeci i mladima s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj pristup kulturnim sadržajima.

Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom jamči se osobama s invaliditetom pravo na sudjelovanje u kulturnom životu na istoj osnovi kao i drugima. Međutim, u većini zemalja i dalje nisu poduzete sve potrebne mjere kako bi se osiguralo da osobe s invaliditetom mogu pristupiti kulturnim materijalima u različitim formatima, odnosno pristup mjestima kulturnih događanja pritom ne imajući na umu samo arhitektonski pristup.

Osim toga, pitanje sudjelovanja osoba s invaliditetom u kulturnom stvaralaštvu nije samo pitanje osobnog razvoja pojedinca i razvoja njihovih kreativnih, umjetničkih i intelektualnih potencijala, već i pitanje obogaćivanja društva.

Kroz prilagodbu stalne izložbe Narodnog muzeja Zadar pod nazivom ‘Šest salonskih priča’ i stalnog postava Muzeja grada Zagreba, omogućen je gluhim i gluhoslijepim osobama pristup muzejskom sadržaju. Gluhoslijepe osobe koje imaju istovremene poteškoće u vidu i sluhu često nemaju priliku pristupiti takvim kulturnim sadržajima jer su oni uglavnom vizualni ili auditivni.

Projektom je prilagođen takav sadržaj njihovim potrebama i omogućeno im je primanje informacija u formatu koji im najbolje odgovara.

Osim toga, projekt potiče suradnju između nevladinih udruga i kulturnih ustanova, podiže svijest i promiče potrebne prilagodbe za gluhoslijepe i gluhe korisnike.

Na izložbi ‘Šest salonskih priča’ u svečanim dvoranama Kneževe palače postavljeni su QR kodovi s prijevodom audio vodiča izložbe na znakovni jezik.

U sklopu posjete članova Udruge gluhoslijepih osoba Grada Zagreba, održano je vođenje kroz izložbu s mogućnošću dodirivanja odabranih predmeta.

Vodstvo je održao Hrvoje Perica, voditelj odjela Muzeja grada Zadra.

 

In Portal

 

Povezane vijesti