JEDNAKE MOGUĆNOSTI Slijepi i slabovidni uglavnom su medijski nevidljivi i teško zapošljivi

Cilj projekta je ojačati kapacitete i sposobnosti osoba s oštećenim vidom za samostalan život, za aktivnije traženje mjesta na tržištu rada te stvoriti dodatnu mogućnost za njihovu edukaciju i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena

Slijepa osoba

Ilustracija
Slijepi i slabovidni trebaju medijsku vidljivost i priliku da se zaposle, zaključak je tiskovne konferencije koja je održana povodom uspješnog završetka EU projekta ‘Jednake mogućnosti’, ovog kolovoza u prostoru Hrvatske knjižnice za slijepe u Zagrebu. Organizirala ju je udruga i portal Generacija.hr, a na njoj je predstavljen važan projekt namijenjen osobama s oštećenjem vida.
Nositelj projekta je Generacija.hr – Udruga za promicanje medijske kulture, međugeneracijske solidarnosti i zaštite prava mladih, obitelji i umirovljenika, a partner Zaklada ‘Čujem, vjerujem, vidim’.
Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je ojačati kapacitete i sposobnosti osoba s oštećenim vidom za samostalan život, za aktivnije traženje mjesta na tržištu rada te stvoriti dodatnu mogućnost za njihovu edukaciju i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.
Na konferenciji su, između ostalih, sudjelovale slijepe i slabovidne osobe, zaposlenici knjižnice, Mirko Hrkač, osnivač i upravitelj Zaklade ‘Čujem, vjerujem, vidim’, zatim Daniela Klujbert-Opačić, voditeljica projekta i Maja Šubarić Mahmuljin, urednica medijskih objava.
Daniela Klujbert-Opačić uvodno je govorila o trajanju projekta i njegovoj vrijednosti, a Maja Šubarić Mahmuljin potom je predstavila udrugu i portal Generacija.hr te dosadašnje projekte, kao i ciljeve projekta ‘Jednake mogućnosti’.
- Udruga djeluje od 2018. godine sa sjedištem u Zagrebu i aktivno je provela više projekata. Putem portala Generacija.hr pridonosimo senzibiliziranju šire javnosti za teme vezane uz međugeneracijsku solidarnost, zaštitu prava mladih, obitelji i umirovljenika, kao i ranjivih skupina u hrvatskom društvu. S obzirom na to da su ciljana skupina projekta „Jednake mogućnosti” osobe s oštećenjem vida, za partnera je odabrana Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim”, koja je usmjerena neformalnoj edukaciji i realizaciji specifičnih potreba osoba s oštećenim vidom - rekla je Šubarić Mahmuljin.
Navela je i razloge zašto su se odlučili na ovaj projekt.
- Analizom stanja na tržištu rada, otvorenih mogućnosti zapošljavanja, tj. potreba poslodavaca za novim radnicima te postojećim sustavom obrazovanja u Hrvatskoj utvrđen je manjak mogućnosti zapošljavanja osoba s oštećenjem vida (slijepi i slabovidni građani), kao i manjak broja poslodavaca koji zbog neutemeljenih predrasuda i nepoznavanja prava osoba oštećenog vida ističu mogućnost zapošljavanja osoba s oštećenjem vida.
Uz to, dodala je kako broj prilagođene literature na godišnjoj razini u Hrvatskoj ne zadovoljava potrebe slijepih i slabovidnih za informacijom, znanjem i kulturom.
- Osobe s oštećenjem vida suočene su i s čestom diskriminacijom prilikom javljanja na natječaje za posao, ali i ozbiljnim poteškoćama u svakodnevnom životu, ograničenim mogućnostima izvaninstitucionalnog provođenja slobodnog vremena, kao i pristupa edukaciji i daljnjem obrazovanju - napomenula je.
Dodala je kako projekt ima za svrhu omogućiti mlađim punoljetnim osobama s oštećenjem vida stjecanje dodatnih znanja i sposobnosti kako bi bili konkurentniji već na samom početku svog radnog vijeka. Također, kroz medijsku vidljivost cilj je bio povećati senzibilnost ostalih aspekata hrvatskog društva na probleme ove ranjive skupine.
- Ciljane skupine su osobe s oštećenjem vida, mladi (iznad 18 godina) s otežanim pristupom obrazovanju, kao i medijski djelatnici koji su pisanjem o problemima ove ranjive skupine podigli svijest šire javnosti o problemima, potrebama i mogućnostima osoba s oštećenjem vida.”
Dodala je kako je projekt ‘Jednake mogućnosti’ uključio edukaciju sedamnovinara, tj. medijskih djelatnika koji su sudjelovali na četiri stručne edukacije na temu kvalitetnog i odgovornog izvještavanja o pripadnicima ranjivih skupina.
- Objavljeno je ukupno 70 članaka na portalu Generacija.hr u svrhu dizanja svijesti javnosti o problemima (ne)uključenosti osoba s oštećenjem vida – slijepih i slabovidnih osoba u hrvatsko društvo, kao i u svijet tržišta rada, edukacije, kulture i zabave. Objave smo slali i drugim medijima kako bismo podigli svijest o slijepima i slabovidnima - poručila je Šubarić Mahmuljin.
Šubarić Mahmuljin je naglasila kako su u sklopu projekta održane tri edukacije korisnika (slijepih i slabovidnih osoba) za rad u izdavaštvu na novim tehnologijama, jedna radionica u cilju edukacije korisnika o korištenju nove korisničke online platforme za pristup zvučnim knjigama namijenjenima slijepim i slabovidnim osobama i jedno savjetovanje s pripadnicima ranjivih skupina u cilju njihova osnaživanja za tržište rada.
Za kraj je poručila da su reakcije korisnika projekta bile odlične i da će Generacija.hr unatoč završetku projekta i dalje izvještavati o slijepima i slabovidnima.
Riječ je potom preuzeo Mirko Hrkač. Osvrnuo se na sam projekt i njegovo značenje za slijepe i slabovidne.
- Osobe s oštećenjem vida putem nove web platforme Zaklade imat će trajno veće mogućnosti za slušanje zvučnih knjiga. Nabavom nove opreme – prilagođenih uređaja za uvećani tisak – trajno ćemo u Zakladi imati mogućnost dodatne edukacije mladih slijepih i slabovidnih osoba, kao i mogućnost dodatne izrade knjiga za mlade s oštećenjem vida - rekao je Hrkač i dodao da je u sklopu projekta snimljeno 20 zvučnih knjiga, što nije zanemarivo s obzirom da to da je prilagođavanje knjiga skup i dugotrajan proces.
Za kraj je upozorio kako treba poraditi na obrazovanju slijepih i slabovidnih osoba te ih educirati za suvremena zanimanja poput lektora, korektora, informatičara i slično.
- Slijepi i slabovidni se i dalje educiraju za zastarjela zanimanja poput telefonista, a trebalo bi ih educirati da budu konkurentniji na tržištu rada i pratiti nove trendove u zapošljavanju. Ne treba izmišljati nove stvari već se samo ugledati na pozitivne prakse iz drugih zemalja. Riječ je o kvalitetnim radnicima od kojih neki imaju čak i završena dva fakulteta, ali im je i dalje teško pronaći posao - zaključio je Mirko Hrkač.
Podsjetimo, projekt ‘Jednake mogućnosti’, koji je započeo u veljači 2022. i trajao do 16. kolovoza 2023. godine, za dodatnu svrhu ima omogućiti mlađim punoljetnim osobama s oštećenjem vida stjecanje dodatnih znanja i sposobnosti kako bi bili konkurentniji već na samom početku svog radnog vijeka. Projekt će također kroz medijsku vidljivost povećati senzibilnost ostalih aspekata hrvatskog društva na probleme ove ranjive skupine i dodatno na taj način pomoći njenoj kvalitetnoj (re)integraciji u hrvatsko društvo.
Partner na projektu je Zaklada ‘Čujem, vjerujem vidim’. Projekt sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 53.096,94 EUR/400.058,88 HRK i Državni proračun u iznosu od od 9.370,05 EUR/70.598,62 HRK. Ukupna vrijednost projekta je 62.466,99 EUR.
Izvor: generacija.hr

 

Povezane vijesti