PODRŠKOM DO INKLUZIJE Edukacija o zapošljavanju osoba s mišićnom distrofijom

Program predstavlja podršku mladima s mišićnom distrofijom kroz razvoj potpore za inkluziju edukacijom svih dionika, osnaživanje mladih s MD za procese obrazovanja i zapošljavanja te život u zajednici kroz zagovaračku ulogu u primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

Edukacija SDDH-a

 

U okviru trogodišnjeg programa 'Podrškom do inkluzije' financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) je u petak, 26. svibnja, organizirao edukaciju o dobivanju Oznake kvalitete kao uvjetu prijave na volonterske projekte.

Edukaciju je provela Gordana Jurčević, dopredsjednica SDDH i predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije koje je predstavila primjer dobre prakse UOSIKAŽU u dobivanju Oznake kvalitete sudjelovanjem u inicijativi Europske snage solidarnosti. Moderator ove online edukacije bio je Slobodan Marinković, stručni suradnik Saveza društava distrofičara Hrvatske.

Jurčević je govorila o značajkama volontiranja i inicijative Europske snage solidarnosti, kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu, opisala zadaće različitih agencija, organizacija, zajednica i pojedinca, istakla značaj strukturiranog vođenja programa, istakla kako dobivanje Oznake kvalitete potvrđuje da udruga posjeduje kapacitete za kvalitetno provođenje projekata u skladu sa standardima kvalitete i pravilima programa te je ukratko predstavila kako prijava na samoj aplikaciji inicijative izgleda u praksi.

U raspravi po završetku izlaganja, Stella Franjić, predsjednica Foruma mladih SDDH, iznijela je svoje iskustvo volontiranja u jednoj organizaciji za koje je istakla kako je volonterstvo djelovalo višestruko pozitivno na nju kao osobu te je zaključeno je kako volonterstvo ima općenito višestruki značaj u društvu budući da pomaže zajednicama, promiče socijalnu integraciju, potiče promjene i napredak, pruža osobno zadovoljstvo, ima društvene i ekonomske učinke i pozitivno utječe na zdravlje.

Uz to, volonterstvo razvija vještine samih uključenih pojedinaca čime znatno podiže kapacitete osobe na tržištu rada te je stoga uključivanje u aktivno volonterstvo posebno značajno za osobe s invaliditetom i druge ranjive skupine kojima je tržište rada manje dostupno.

Trogodišnji program 'Podrškom do inkluzije' financiran je od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Program predstavlja podršku mladima s MD kroz razvoj potpore za inkluziju edukacijom svih dionika, osnaživanje mladih s MD za procese obrazovanja i zapošljavanja te život u zajednici kroz zagovaračku ulogu u primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Ciljeva održivog razvoja kao i osnaživanje mreže udruga SDDH, osobito onih koje djeluju u ruralnim područjima.

Savez društava distrofičara Hrvatske - SDDH (www.sddh.hr) čini mreža od 28 udruga koje djeluju na području Republike Hrvatske i okupljaju osobe s mišićnom distrofijom - progresivnom, genetski uzrokovanom bolešću uslijed koje dolazi do slabljenja mišića koji kontroliraju pokrete, čija je osnovna karakteristika slabost i stalno progresivno propadanje mišićnog tkiva zbog čega dolazi do smanjenjafunkcionalnih sposobnosti, samostalnog kretanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti te potrebe za korištenjem invalidskih kolica i drugih pomagala.

 

In Portal

 

Povezane vijesti