Ansambl Lado u tršćanskom kazalištu Politeama Rossetti

Ansambl Lado održao je u nedjelju, 14. studenoga, svečani godišnji plesni koncert u jednoj od najutjecajnijih talijanskih umjetničkih kuća - kazalištu Politeama Rossetti u Trstu u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu

Lado i Śląsk Stanisława Hadyne, arhiva.

 

Sedamdesetminutni program tradicijskih plesova i glazbenih brojeva iz hrvatskih krajeva priredio je umjetnički voditelj Ansambla Lado Krunoslav Šokac, a 600-tinjak gledatelja u prepunoj dvorani pljeskom je pozdravljalo koreografije i glazbene brojeve. Na koncertu je bila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu Nevenka Grdinić.

Predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu, inicijator i organizator koncerta Gian Carlo Damir Murković, zahvalio je Ansamblu Lado za dolazak u Trst te naglasio važnost tog događaja u turbulentnom vremenu izazvanom koronavirusom.

Dodao je kako je ponosan što je Hrvatska zajednica otvorila ljubiteljima folklora svoja vrata uz tako bogati program ‘za dušu’.

- Unatoč brojnim izazovima s kojima smo se suočili od početka pandemije te otkazivanjima planiranih inozemnih gostovanja, zahvaljujući upravo entuzijazmu i predanosti Hrvatske Zajednice u Trstu, ali i povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Italiji, održali smo dugo očekivano gostovanje. Unatoč geografskoj blizini, brojnoj hrvatskoj zajednici i kulturnim vezama s Trstom, Ansambl Lado posljednji je puta u tom gradu gostovao davne 1987. - rekla je ravnateljica Ansambla Lado Ileana Jurin Bakotić.

- Iznimno nam je drago što je publika nagradila naš rad i trud odazvavši se u velikom broju, te vjerujemo kako smo ovom suradnjom otvorili nove mogućnosti češće i intenzivnije kulturne suradnje između naše dvije zemlje - dodala je.

Ansambl Lado za talijansku je publiku izveo rado izvođene Prigorske plesove, Bunjevačko momačko kolo, Valpovačko kolo, Linđo i Stare splitske plesove. Program je uključio i dva nova glazbena broja iz Hrvatskog zagorja - Ftičica je letala u obradi Mladena Kosovca i Ideju mužikaši u obradi Bože Potočnika.

Koncert je realiziran uz potporu talijanske regije Regione autonoma Friuli Venezia Giulia i fondacije Fondazione CRTRIESTE.

Nakon tog koncerta, Lado očekuje i zajednički koncert s Ansamblom pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne koji će se održati 24. studenoga u Kazališno-koncertnoj dvorani ‘Ivana Brlić-Mažuranić’ u Slavonskom Brodu. Koncert će biti održan u sklopu projekta Folk_Like it kojim ansambl ŚLĄSK promiče poljsku kulturu u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj.

 

Hina

 

Povezane vijesti