Ansambl LADO objavio svoj prvi uskrsni album

Prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album Ansambla LADO pod nazivom 'Veliko je sad veselje - hrvatske uskrsne pučke popijevke' donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva - Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije

Vizual albuma.

 

Umjetnički voditelj Ansambla LADO i idejni začetnik ovog projekta Krunoslav Šokac ne krije zadovoljstvo što je LADO u pandemijsko vrijeme napravio ovako veliki korak u prikupljanju, izvođenju i čuvanju hrvatske pučke sakralne glazbe.

- Osim što je ovo prvi Ladov album uskrsne tematike, 'Veliko je sad veselje - hrvatske uskrsne pučke popijevke' poseban je i zbog toga što je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar, sudjelovao tek manji dio ansambla - zbor od šesnaest umjetnika - kaže Šokac.

Velika se pozornost dala nematerijalnoj baštini koja se nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, poput crkvenog pučkog pjevanja Slavonije i Baranje i turopoljskog govora. Tako su na albumu nalaze i napjevi iz Slavonije i Baranje kao i turopoljske popijevke, Jezuš nam je gore vstal i Na čast Uskrsnuloga. Ovi se napjevi, osim s glazbenog, mogu promatrati i vrednovati i s jezičnog, dijalektološkog aspekta.

Pojedini napjevi imaju vrlo dugu tradiciju. Primjerice, popijevka 'Uskarsnut je naš Spasitelj' zapisana je još u 15. stoljeću u Pjesmarici Bratovštine Svih Svetih u Korčuli.

- LADO desetljećima sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu - iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja, a ovim albumom smo pokazali kako nastavljamo ispunjavati svoju zadaću i dalje - dodaje Šokac.

Ton majstor je Matija Auker, glazbenu produkciju potpisuju Robert Tanasković, Margareta Mihalić i Krunoslav Šokac, dok je za likovno oblikovanje CD-a zaslužna Petra Slobodnjak. U realizaciji albuma sudjelovali su gosti dirigenti Dražen Kurilovčan i Joško Ćaleta.

Album je na sam blagdan Uskrsa LADO najavio singlom 'Veseli se, o Marijo'. Radi se o uskrsnom napjevu iz Petrinje kojim je LADO poslao poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra. Možete ga poslušati ovdje.

LADO ovim albumom nastavlja ispunjavati svoju zadaću prikupljanja, obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera hrvatske glazbene baštine.

 

In Portal