KUĆA EUROPE U ZAGREBU Post-plenarna konferencija za medije i susret s predstavnicima gluhoslijepih osoba

Nadamo se da će novi saziv Europskog parlamenta nastaviti što je započeto, jer je gluhosljepoća u Europi još uvijek nevidljiva. Gluhoslijepe osobe su isključene i od strane isključenih - i među osobama s invaliditetom gluhoslijepe osobe su diskriminirane, rekla je Sanja Tarczay

Dr.sc. Sanja Tarczay, europska ambasadorica osoba s gluhosljepoćom

Brexit, proračun EU-a za 2020., višegodišnji financijski okvir - to su samo neke od tema o kojima su govorili Tomislav Sokol (HDZ – EPP) i voditeljica Ureda EP-a u Zagrebu Violeta Simeonova Staničić na susretu s novinarima u Kući Europe u Zagrebu.
 
Kad je riječ o raspletu Brexita, na potezu je opet London, rekao je Sokol te poručio da Europski parlament neće ratificirati sporazum o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, sve dok to ne učine zastupnici u britanskom parlamentu, jer će tada biti potpuno jasno da se dokument neće dalje mijenjati. Osvrćući se pak na proračun za 2020., za koji su europarlamentarci na ovoj sjednici usvojili stajalište za pregovore s Vijećem, zastupnik je istaknuo da se u procesu pripreme jasno vidjela podjela između članica i skupina koje zagovaraju manje sredstava za koheziju i onih - poput Hrvatske - koje žele da tradicionalne europske politike ostanu i dalje na istoj razini financiranja.

 

- Ta će se podjela dodatno produbiti tijekom pregovora o višegodišnjem proračunu EU-a, za razdoblje od 2021. do 2027. koji će se voditi tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a - rekao je Sokol.
 
Violeta Simeonova Staničić kazala je da za 2020. europarlamentarci traže dodatne dvije milijarde eura za zaštitu klime, ali i više sredstava za inicijative za zapošljavanje mladih i program Erasmus+.

- Također, odobrena je daljnja potpora u područjima poput digitalizacije, istraživanja, te ulaganja u nova radna mjesta - kazala je Simeonova Staničić. Najavila je da ovaj tjedan u radni posjet Zagrebu stiže izaslanstvo Odbora EP-a za zapošljavanje i socijalna pitanja, a početkom prosinca, povodom predstojećeg predsjedanja Hrvatske Vijećem ministara EU-a, predsjednik Europskog parlamenta te šefovi svih klubova zastupnika.
 
Nakon konferencije za medije, u Kući Europe održao se radni sastanak zastupnika Tomislava Sokola i zastupnice Biljane Borzan s predstavnicima Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, na inicijativu Europske unije gluhoslijepih osoba, kojom predsjedava dr.sc. Sanja Tarczay. Glavna tema sastanka bila je rezolucija EP-a o gluhosljepoći, uz predstavljanje Manifesta Europske udruge gluhoslijepih osoba.
 
Prilikom susreta dr.sc. Sanja Tarczay istaknula je da su zastupnici u EP-u, posebice hrvatski, napravili važan korak time što su 2018. organizirali konferenciju u Europskom parlamentu na kojoj je donesena žurna rezolucija za osiguranje prava gluhoslijepim osobama na prevoditelje/intervenore i na jednaki pristup informacijama u Europi.

- Nadamo se da će novi saziv Europskog parlamenta nastaviti što je započeto, jer je gluhosljepoća u Europi još uvijek nevidljiva. Gluhoslijepe osobe su isključene i od strane isključenih - i među osobama s invaliditetom, gluhoslijepe osobe su diskriminirane. Stoga je iznimno važno da se rezolucija što hitnije nađe na dnevnom redu u Europskom parlamentu i izglasa. Uvjerena sam da će se hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu za to i zauzeti - rekla je Tarczay.

In Portal

 

Povezane vijesti