UPOZORENJE Neki proizvodi koji se prodaju kao lijekovi za autizam mogu biti životno opasni

Američki federalni dužnosnici upozoravaju na uporabu opasnog i nedokazanog proizvoda koji se na internetu prodaje kao lijek za autizam i druga slična stanja

 

Uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Administration - FDA, op. a.) kaže da potrošači ne bi trebali kupovati ili piti proizvode poznate kao Miracle ili Master Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement, MMS, klor-dioksid (CD) protokol, otopine za pročišćavanje vode ili slično.

FDA ne odobrava MMS ni u koje svrhe. Bez obzira na to, proizvod se često oglašava na društvenim mrežama kao lijek za sve, od autizma do raka, AIDS-a i gripe, prenosi agencija.

Oni koji prodaju MMS uglavnom upućuju potrošače da prije pijenja miješaju otopinu natrijevog klorita s nekom vrstom limunske kiseline, piše Disability Scoop.

- Kada se doda kiselina, smjesa postaje klor-dioksid, moćno sredstvo za izbjeljivanje - navodi FDA u svom upozorenju za javnost. Te su kemikalije aktivni sastojci u dezinficijensima, napominje agencija, i ne smiju se progutati.

Ovo nije prvi put da FDA upozorava na uporabu proizvoda tipa MMS. Međutim, agencija je priopćila da, nakon prvobitne obavijesti potrošačima 2010. godine, udvostručuje napore nakon što su nedavno primili izvještaje o pojedincima koji su povraćali ili imali proljev, po život opasan nizak krvni tlak i akutno zatajenje jetre nakon što su pili otopinu.

- Miracle Mineral Solution i slični proizvodi nisu odobreni od FDA, a gutanje ovih proizvoda isto je kao i piti izbjeljivač. Potrošači ne bi trebali koristiti te proizvode, a roditelji ni iz kojeg razloga ne smiju davati te proizvode svojoj djeci - rekao je Ned Sharpless, v.d. povjerenika FDA.

- FDA će i dalje pratiti one koji prodaju ovaj opasan proizvod i poduzimati odgovarajuće izvršne radnje protiv onih koji pokušavaju izbjeći propise FDA i plasirati neovlaštene i potencijalno opasne proizvode američkoj javnosti.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti