NAŠA PRIČA Obitelj Puhalo

Obitelj jedva preživljava od sinove osobne invalidnine te socijalne pomoći od 1.480 kuna, stoga su se i obratili In-Portalu tražeći pomoć dobrih ljudi

 

U ovo zimsko vrijeme priča nam dolazi iz Brloga, naseljenog mjesta u sastavu grada Otočca u Ličko-senjskoj županiji, koji je prema popisu stanovništva 2011. godine imao samo 279 stanovnika.

Naime, redakciji se javila četveročlana obitelj Puhalo, koju čine majka Marica (53), otac Savo (63) te sinovi Ranko (27) i Vujo (25).

Roditelji su oboljeli i ne mogu više raditi, tako da se o njima te o starijem bolesnom sinu koji ima ADHD i autizam najviše brine Vujo. Trenutno je i on bez posla, iako bi se želio zaposliti. Završio je trogodišnju Poljoprivrednu školu za vrtlara u Zagrebu, nakon čega je radio šest mjeseci u Centru za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' u Zagrebu te dva mjeseca u Puli, sezonski posao. Zna engleski i njemački jezik te raditi na kompjutoru.

Ranko je upisao za pomoćnog kuhara u Centru za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj' u Zagrebu, međutim nije uspio završiti. Ostvario je pravo na osobnu invalidninu od 1.500 kuna, a desetog u veljači proslavit će 28. rođendan.

Otac Savo radio je nekoć kao čuvar u Crikvenici, u Telekomu, međutim od 1995. godine prestao mu je radni odnos jer je firma propala, a i sam je obolio. Sa suprugom je oduvijek imao posađen vrt i blaga u štali, ali otkad su oboje doživjeli da su pretučeni od susjeda, nekako se oblak neimaštine sve više počeo spuštati iznad njihova krova. Majka Marica radila je sa srednjom školom kao čistačica u Autoprijevozu Otočac. Ne radi od 2007. godine, a nakon što ju je susjed jako pretukao prije devet godina pati i od epilepsije.

Uglavnom, od sinove osobne invalidnine te od socijalne pomoći od 1.480 kuna jedva spajaju kraj s krajem. Srećom, država im plaća električnu struju, ali problem predstavljaju ostale režije i hrana. Zbog svega bili su prisiljeni obratiti se javnosti za pomoć. Pogotovo je teško kad zapadne snijeg, pa su ‘zarobljeni u četiri zida’.

- Kad se podmire režije, jedva da ostaje što za hranu. Nažalost, više ne možemo ništa uzgajati kod kuće, jer bolest je uzela maha. I prisiljeni smo zamoliti za pomoć. Ne tražimo puno. Ako nekome nešto ne treba, neka nam pošalje, jer naprosto ne možemo si ništa priuštiti, pogotovo od odjeće i obuće – rekla je majka Marica.

Obitelj je u međuvremenu, nakon što je objavljen apel za pomoć na društvenim mrežama, dobila mašinu za pranje rublja od obitelji iz Varaždina, zbog čega su posebno sretni. Još su se neki odazvali, kako u financijskom smislu tako i u materijalnom, na čemu je obitelj iznimno zahvalna tim ljudima dobra srca.

Ako netko može pomoći, kontakt obitelji je: 053/798-202.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti