Jelena Vuković: Berlin kao podsjetnik na Birmingham 1998. godine

Točno prije 20 godina Vuković je postala svjetska prvakinja i rekorderka u bacanju diska u Birminghamu. U jednom trenutku ostala je bez ortoproteze, ali uspjela se snaći sa svojim timom

 

Hrvatska paraolimpijka Jelena Vuković, članica atletskog kluba Spektar iz Pule, u večernjim nedjeljnim satima proteklog vikenda, 26. kolovoza 2018., napisala je post na svojem Facebook profilu nakon natjecanja na Europskom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom u Berlinu - kao podsjetnik na natjecanje u Birminghamu 1998. godine.

Naime, točno na taj dan prije 20 godina postala je svjetska prvakinja i rekorderka u bacanju diska u Birminghamu. U jednom trenutku ostala je bez ortoproteze, ali uspjela se snaći sa svojim timom.

"Godine 1998. bilo je moje prvo veliko natjecanje u Birminghamu, Engleska. Osvojila sam zlatnu medalju i bacila novi svjetski rekord u bacanju diska – 25,88 metara. U kugli sam osvojila broncu. Bila sam pod vodstvom trenera Milana Metikoša. Dan prije natjecanja raspala se moja ortoproteza, druge nisam imala. Sva sreća, s nama je bio moj protetičar Željko Getoš pa smo je večer prije natjecanja lijepili sa superatackom, ljepilom za sve i ljepljivom trakom. Željko je cijelo natjecanje strepio hoće li izdržati, ali uspjelo je. Odbacala sam. Kad sam bacila svjetski rekord, svi su poskakali od sreće, a mene su preplavile posebne emocije", prisjetila se Vuković.

Stoga ju je tadašnji nemili događaj podsjetio na ono što se dogodilo prošlu nedjelju: u bacanju kugle postigla je rezultat u Berlinu 7,26 metara, što ju je dovelo do trećeg mjesta. Međutim, na kraju natjecanja došao joj je sudac i rekao da su joj poništeni svi hici.

"Iznad moje glave sto upitnika... Ostala sam bez medalje na Europskom... Zbog čega? Sa stadiona izlazim plačući...", pitanja su koja su joj se tada nametala u Berlinu.

Priznala je također: "Nikada mi još nije bilo ovako teško na natjecanju... Nitko se ne uzbuđuje baš previše osim moje trenerice Katje i izbornika, doktor pokušava pomoći, od svega ništa..."

Odgovor je bio da "nema papir koji treba imati od IPC-a da sjedi kako već sjedi".

"Pa po sucima sjedim neispravno... Zašto mi to nitko nije rekao dok sam disk bacala? Zašto mi to nije nitko rekao u ove 2 godine koliko bacam iz kolica? Milijun zašto? Odgovora nema... Gdje su zapeli papiri... jesu li uopće poslani... Tko je za sve to odgovoran? Rezultata nema... Nema ni medalje... Ostaje samo gorčina i suze...  Neka više prođe ova agonija od Berlina...", osvrnula se Vuković.

Na kraju je donijela zaključak: "Sada samo treba znati ustati...", uz fotografiju na kojoj piše "S dna se podižu samo hrabri... Nije to posao za slabiće."

Podsjetimo da je na prošlotjednom Europskom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom u Berlinu, u pratnji dugogodišnje trenerice Katje Luketić, naša hrvatska paraolimpijka Vuković osvojila četvrto mjesto u bacanju diska s rezultatom 18,79 metara.

Kako je istaknuto na službenim stranicama Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom, www.hasosi.hr, posljednjeg dana natjecanja na Europskom prvenstvu, 26. kolovoza 2018., posljednja je nastupila Jelena Vuković u bacanju kugle, kategorija F57, koja zbog tehnički neispravnih hitaca, nažalost, nije imala ni jedan ispravan pokušaj te je ostala bez službenog rezultata. Predstavnici hrvatske paraatletske reprezentacije na ovom Europskom prvenstvu ukupno su osvojili dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje.

Na kraju što reći, nego upravo ono što je napisala Vuković: "Što reći... Kako je započelo tako je očito moralo i završiti..."

"Ipak sam ponosna na sebe i  svoje rezultate bez obzira na sve", ipak na kraju zaključuje Vuković.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti