Otvoreno atletsko prvenstvo Njemačke: Hrvatska paraolimpijka Jelena Vuković iz Pule pobijedila u Berlinu

Hrvatska paraolimpijka Jelena Vuković (41), članica Atletskog kluba za osobe s invaliditetom “Spektar” iz Pule, pobijedila je prošlog tjedna na prvi dan natjecanja na Otvorenom atletskom prvenstvu Njemačke u bacanju kugle s daljinom od 7,26 metara

 

Vuković, koja je osvojila broncu u bacanju diska na Paraolimpijskim igrama u Ateni 2004., pobijedila je ispred Britanke Claire Hervey, koja je osvojila drugo mjesto s rezultatom 6,52 metara, a treće je osvojila Njemica Anna Kat Nickels s rezultatom 6,21.

Sveukupno je na Prvenstvu osvojila zlatnu medalju u bacanju kugle, brončanu u bacanju diska, a u koplju je postigla sedmo mjesto.

Da joj je u Berlinu bilo lako sve izdržati, baš i nije, pogotovo nakon duge pauze zbog povrede, zbog čega je zadnje tri godine provela u invalidskim kolicima pa je nastupila u Njemačkoj, kao i u Varaždinu, kao natjecateljica u kolicima. Također i zbog problema koji su je zadesili prilikom natjecanja: od krađe postolja prije polaska u Njemačku, dobivanja jakih spazama i užasnih bolova od dvosatnog pregleda u Berlinu prilikom kategorizacije gdje je dobila kategoriju F 57, pa sve do nespretnosti prilikom postavljanja i vezanja postolja uoči nastupa za bacanje kugle te gubljenja njezine kugle, uslijed čega joj je sudac dao samo pet sekundi da izbaci prvi hitac. U suprotnom, zaprijetio joj je diskvalifikacijom, iako je greška bila na onima koji su je trebali svezati. Uspjela je izbaciti tri hica, a četvrti su joj poništili jer joj je navodno šipka bila fleksibilna. Postavlja se onda pitanje kako je bilo dobro s prva tri, a onda odjednom četvrti ne valja!? Sudac joj je spustio ruku za oko 30 cm niže, kako joj se šipka ne bi savijala, zbog čega je rezultat vidljivo pao. Postigla je B normu, upravo zbog spuštanja ruke, te zlatnu medalju. Za A normu falilo joj je samo 24 cm, kako nam je javila.

Prilikom nastupa za bacanje diska, disciplina je kasnila sat i pol. Previše za nekog tko je zdrav, a kamoli za osobu s invaliditetom koja još k tome i trpi bolove. Opet problemi s postavljanjem, ne samo postolja, već i same Vuković. Postigla je rezultat od 20,02 metara, postigavši B normu i brončanu medalju. Za A normu nedostajalo je samo 1,48 metara.

U disciplini bacanja koplja, Vuković je također morala čekati sat i pol zbog kašnjenja. Ponovno problemi s postoljem, a nije bilo ni koplja u datom momentu. No, unatoč svemu postigla je odličan rezultat od 13,63 metara, došavši na sedmo mjesto, umjesto kako se nadala na drugo. “Zbog nekih spajanja”, kako navodi.

Sve u svemu - jedna zlatna medalja, jedna brončana medalja, dvije B norme za Rio i postavljena tri nova hrvatska rekorda od strane Vuković, koja je u pratnji dugogodišnje trenerice Katje Luketić i trenera Ivana Radešića te doktorice Kristine Cizler postigla odlične rezultate u Njemačkoj, u Berlinu, napravivši sve što je bilo u njezinoj moći, kao i na ovogodišnjem nastupu u Varaždinu.

Da podsjetimo, Vuković je u atletici od 1996. godine, a prije toga bavila se košarkom i tenisom u kolicima. Na ovogodišnjem 19. po redu Otvorenom prvenstvu Hrvatske i Državnom prvenstvu u atletici za osobe s invaliditetom, održanima u Varaždinu 14. svibnja u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom i Atletskog kluba Sloboda, vratila se u sport nakon tri godine pauze u velikom sportskom stilu, s vrlo zapaženim rezultatima. Nastupila je, zbog nastale ozljede prije tri godine, u invalidskim kolicima i postavila dva nova hrvatska rekorda. U Varaždinu je nastupilo 140 natjecatelja iz deset europskih zemalja: Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Mađarske, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Slovačke. Kako je objavio Regional Express – nezavisni istarski portal, budući da tri godine nije nastupala, “zbog težine ozljede zatražena je rekategorizacija, kada je sa liječničke strane definitivno bilo sigurno da Jelena nikada više neće moći bacati stoječki u kategoriji F 42, u kojoj je do sada nastupala, a isto tako da neće moći više hodati zbog težine posljedica koje je donijela ozljeda. Jelena je sa strane tima Hrvatskih liječnika kategorizatora dobila kategoriju F 56 u kojoj je nastupila u Varaždinu, van konkurencije zbog tijeka same prekategorizacije, te međunarodne potvrde iste.” Vuković je u Varaždinu bacila kuglu 7,59 metara te tako prebacila A normu za Rio 2016, koja iznosi 7,50 metara, bacila PB  - svoj osobni rekord te postavila novi hrvatski rekord u kategoriji F 56. Također, u bacanju diska ostvarila je bila rezultat od 20,38 metara te time prebacila B normu za Rio 2016, a do A norme nedostajalo joj je samo 1,12 cm, čime je takvim rezultatom također bacila PB - osobni rekord te postavila novi hrvatski rekord u disciplini F 56.

U muškoj kategoriji u Berlinu slavio je Meksikanac Monroy Erick Ortiz sa 6,58 metara, drugi je bio Alžirac Hamza Kais sa 6,17 metara, dok je u svojoj kategoriji tjelesnih oštećenja naš Slatinčanin Marijan Presečan osvojio treće mjesto u bacanju kugle s rezultatom 5,73 metra.

Jučer, u nedjelju, u Berlinu je nastupio i naš paraolimpijac Velimir Šandor u bacanju diska, kojemu je ovo natjecanje poslužilo kao provjera trenutnih mogućnosti uoči nastupa na 15. Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Prema HINA-i, nakon Berlina Izvršni odbor Hrvatskog paraolimpijskog odbora - HPO odredit će još dva atletičara za Rio, a koje je Hrvatskoj odobrio Međunarodni paraolimpijski odbor shodno broju ostvarenih A normi.

 

Tekst: Klaudija Klanjčić

 

Fotografije: Jelena Vuković, privatna arhiva