Humana Nova: U Labinu otvoren prvi Second hand butik

Socijalna zadruga Humana Nova potiče zapošljavanje društveno isključenih osoba kroz proces stvaranja nove vrijednosti odbačenih predmeta i proizvodnju kvalitetnih i inovativnih proizvoda

 

Nakon što je krajem prošle godine na labinskom Pjacalu otvorena Socijalna zadruga Humana Nova Istra, prvi sortirni centar i skladište u Istri, kao što je onda bilo i najavljeno, u utorak 19. lipnja, na Trgu labinskih rudara (Rudarska 5) otvorena je i prva Second hand trgovina.

Trgovina se prostire na 60 metara četvornih, ima velik izbor odjeće, obuće i kožne galanterije, te zapošljava pet djelatnika.

"Riječ je o socijalnoj zadruzi koja je osnovana 2017. godine s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom te osoba iz marginaliziranih socijalnih skupina u sektoru prikupljanja, sortiranja i prodaje rabljenog tekstila, tekstilne odjeće i obuće. Građani mogu rabljene, ali i nove odjevne predmete i ostalo odnijeti u našu sortnirnicu na Pjacalu, a tamo se sortiranjem odvaja ono što je u dobrom stanju, te ide na prodaju", rekao je na otvaranju upravitelj zadruge Marijan Galović.

Zanimljivost je i ta što se sve prodaje na kile, a za kilu kupljenog kupac plaća 50 kuna. Tako, primjerice, za dvije majice kratkih rukava trebate izdvojiti dvadesetak kuna, ovisno o njihovoj težini. No u trgovini se mogu naći i potpuno nove stvari, a plaćate ih jednako.

Radno vrijeme trgovine je od ponedjeljka do petka od 08:00 do 13:00 i od 18:00 do 20:00 sati, subotom od 08:00 do 13:00, a svake treće srijede u mjesecu od 08:00 do 20:00 sati.

Socijalna zadruga Humana Nova potiče zapošljavanje društveno isključenih osoba kroz proces stvaranja nove vrijednosti odbačenih predmeta i proizvodnju kvalitetnih i inovativnih proizvoda. Na ovaj način Zadruga aktivno doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode. Humana Nova je vodeći hrvatski primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu. Zadruga svojim djelovanjem doprinosi izgradnji tolerantnih društvenih odnosa i uravnoteženom korištenju resursa.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti