Humana Nova: U 2016. planiramo dizajnersku kolekciju za osobe s invaliditetom

Znate li da čak 90% tekstilnog otpada može biti ponovo iskorišteno, upotrebljeno i reciklirano

 

Godišnje čak 8,5 kg tekstila po stanovniku završi u smeću, što iznosi nevjerojatnih 967 tona otpadnog tekstila samo u Međimurskoj županiji. Kad bi se sav taj otpadni tekstil dovezao u Humanu Novu, umjesto „samo“ 15 tona koliko je prikupljeno u studenom ove godine, dajemo vam na razmišljanje koliki bi to pozitivan učinak imalo na našu zajednicu.

Sakupljanjem otpadnog tekstila smanjuje se količina odlagališta otpada te samim time Međimurska županija štedi na transportu otpadnog tekstila. Sve to ima i pozitivan učinak na ekologiju i klimatske promjene, a ljudi dobivaju priliku kupovati reciklirane proizvode te samim time štede na kućnom budžetu. Upravo ove stvari veliki su društveni, ekološki, socijalni, ali i ekonomski utjecaj kojim se diči Humana Nova.

Želite li učiniti dobro sebi i našoj zajednici imate nekoliko mogućnosti. Prva je da otpadni tekstil ostavite u nekom od naših 10 kontejnera za skupljanje otpadnog tekstila koji se nalaze u Čakovcu, Nedelišću, Strahonincu, Sv. Martinu na Muri, Šenkovcu i Orehovici, ili ga osobno dostavite na adresu Dr. Ivana Novaka 38 u Čakovcu. Drugi način je kupnja njihovih proizvoda u dućanu u sklopu sortirnice ili na web shopu, te tako podržite njihovo poslovanje.

Sigurno se pitate što se događa s otpadnim tekstilom kad stigne u Humanu Novu. Čista i nepotrgana odjeća prosljeđuje se na daljnju prodaju u sortirnici na Humaninoj adresi, a ona djelomično potrgana i necjelovita prosljeđuje se u šivaonu gdje nastaju novi kreativni odjevni i ostali  upotrebljivi predmeti. Istrošena i zamrljana odjeća reciklira se u industrijske krpe, a onaj otpadni tekstil koji je neupotrebljiv prosljeđuje se reciklažnim tvrtkama kako u Hrvatskoj, tako i Europi. Ovu priču zaokružujemo veselom viješću da je za 2016. godinu u planu razvoj dizajnerske kolekcije za osobe s invaliditetom. Zvuči zanimljivo, zar ne?

 

Izvor: Međimurske novine