Humana Nova: Tekstil u službi osoba s invaliditetom

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala

Svjetski dan zaštite okoliša u svijetu se obilježava 5. lipnja, na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, kada je usvojen Program zaštite okoliša UN-a.

Tehnološki i industrijski razvoj uzimaju svoj danak u nepovratnoj degradaciji vode, tla i zraka, svakodnevnom nestajanju i izumiranju mnogih biljnih i životinjskih vrsta, te je stoga nužno shvatiti važnost recikliranja i važnost sortiranja otpada. Tekstil je otpad koji se može ponovno upotrijebiti, ne samo u odjevne svrhe, već i u svrhe zapošljavanja osoba i to u zadrugama poput Humane nove.

Tim povodom Socijalna zadruga Humana nova u suradnji sa Centrom za odgoj i obrazovanje Čakovec organizira radionicu 'Tekstil nije otpad'! Radionica se održava 8. lipnja u prostorijama Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec. Također, Socijalna zadruga Humana nova u suradnji gradovima/općinama, te komunalnim poduzećima ČAKOM, MURS-EKOM, PRE-KOM  i VARKOM organizira veliku akciju sakupljanja tekstila, odjeće i obuće te čistih plastičnih vrećica na čak 17 lokacija u Međimurju te u gradu Varaždinu koja će se održati u subotu 8. lipnja od 8 do 13 sati.

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta.

Kao takvi aktivno pridonose izgradnji društva tolerancije i suradnje te pomažu socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti njihovo samopouzdanje i kvalitetu života. Tako doprinose i održivom razvoju lokalne zajednice, smanjenju siromaštva i očuvanju prirode.

Izvor: emedjimurje.hr

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL