Ministarstvo socijalne politike: Što nam sve donose izmjene Zakona o socijalnoj skrbi

Nova socijalna usluga je Obiteljska medijacija koja se pruža radi postizanja sporazuma oko neriješenog prijepora iz obiteljskih odnosa

 

Izmijenjeni Zakon o socijalnoj skrbi na snazi je od 30. prosinca 2017.i donosi brojne novine, u prvom redu, osobama s invaliditetom u radnom odnosu, osobama koje su korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, proširuje se i pravo na status njegovatelja, a nova je i zabrana otuđenja/opterećenja nekretnina djelatnicima ustanovama i socijalne skrbi, te njihovim srodnicima.

Kada govorimo o zajamčenoj minimalnoj naknadi ona se ukida samcu ili članu kućanstva ako je samac ili član kućanstva u postupku priznavanja prava dao netočne ili nepotpune podatke o prihodu i imovini o kojima ovisi priznavanje prava ili opseg prava ili nije omogućio centru za socijalnu skrb uvid u prihod i imovinu. Pravo se također ukida i korisniku koji odbije ponuđeni posao osposobljavanje, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili samovoljno otkaže ugovor o radu, ili ako se ne odazove pozivu jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave za sudjelovanje u radovima za opće dobro bez naknade.

Nadalje, navedene kategorije osoba nemaju pravo podnijeti zahtjev za priznavanje prava na zajamčenu minimalnu naknadu, odnosno za uvećanje iznosa zajamčene minimalne naknade za kućanstvo u sljedećih šest mjeseci nakon mjeseca u kojem je pravo ukinuto, odnosno u kojemu je pravo umanjeno.

Kod priznavanja prava na osobnu invalidninu, u prihod iz stavka 2. ovoga članka ne uračunava se plaća, autorski honorar. To se, međutim, još uvijek ne odnosi na ugovor o djelu. Invalidnina će iznositi mjesečno 300 posto osnovice. Nezadovoljavajuća ostaje odredba po kojoj se u prihod uračunava svaka mirovina viša od one najniže starosne za 40 godina radnog staža, čime se čini paradoksalna diskriminacija radno sposobnog i umirovljenog stanovništva s invaliditetom.

Dalje, visina doplatka za pomoć i njegu od 01.04.2018. iznosit će u punom iznosu 120 posto osnovice iz članka 27. stavka 2. ovoga Zakona (600,00 kn), a u smanjenom iznosu 84 posto osnovice iz članka 27. stavka 2. ovoga Zakona (420,00 kn)

Već započeti postupci za priznavanje prava na osobnu invalidninu ili prava na doplatak za pomoć i njegu, dovršit će se prema odredbama ovoga Zakona

Ako u obitelji ima dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju, odnosno osoba s invaliditetom iz stavka 1. ovoga članka, status roditelja njegovatelja mogu steći oba roditelja.

Prema izmjenama pravo na status njegovatelja priznaje se bračnom, izvanbračnom, formalnom, neformalnom životnom partneru osobe s invaliditetom iz stavka 1. ovoga članka.

Nova socijalna usluga je Obiteljska medijacija i znači stručnu pomoć članovima obitelji, koja se pruža radi postizanja sporazuma oko neriješenog prijepora iz obiteljskih odnosa, a kada se postizanje takvog sporazuma očekuje u vremenski ograničenom razdoblju od najduže tri mjeseca.

Uslugu iz stavka 1. ovoga članka pruža centar za socijalnu skrb i obiteljski medijator upisan u registar obiteljskih medijatora.

Na pružanje socijalne usluge iz stavka 1. ovoga članka primjenjuju se na odgovarajući način odredbe zakona kojim se uređuje medijacija u obiteljskopravnim odnosima, osim ako je ovim zakonom drugačije određeno.

Ministarstvo vodi registar obiteljskih medijatora.

Ministar nadležan za poslove socijalne skrbi pravilnikom će propisati sadržaj i način vođenja registra obiteljskih medijatora, uvjete stručne osposobljenosti obiteljskih medijatora, prostorne uvjete i način provođenja obiteljske medijacije, a ako socijalnu uslugu obiteljske medijacije pruža centar za socijalnu skrb, korisnik nije dužan sudjelovati u plaćanju cijene te usluge.

Novina je i zabrana otuđenja/opterećenja nekretnina djelatnicima i ustanovama socijalne skrbi, te njihovim srodnicima i prema tome pravna ili fizička osoba koja obavlja djelatnost socijalne skrbi ne smije s korisnikom kojem pruža socijalnu uslugu sklopiti ugovor o otuđenju ili opterećenju nekretnine korisnika. Također, bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner te srodnik u ravnoj ili pobočnoj liniji do drugog stupnja srodstva fizičke osobe iz stavka 1. ovoga članka ne smije s korisnikom, kojem fizička osoba iz stavka 1. ovoga članka pruža socijalnu uslugu, sklopiti ugovor o otuđenju ili opterećenju nekretnine korisnika. Zabrana se odnosi i na fizičku osobu koja je zaposlena u djelatnosti socijalne skrbi, njezin bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner ili srodnik u ravnoj ili pobočnoj liniji do drugog stupnja srodstva ne smije s korisnikom sklopiti ugovor o otuđenju ili opterećenju nekretnine korisnika. Ugovor sklopljen suprotno odredbama ovoga članka smatra se ništetnim.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti