Dobra vijest: Novi zakon pomoći će djeci s teškoćama u razvoju

Asistivna tehnologija za ovo područje već postoji, a čini se da može biti i temelj sustavnih rješenja. Kao i uvijek, pitanje je volje, više nego mogućnosti

 

Zakon koji će u SAD-u osigurati uređaje za praćenje i sredstva za pomoć djeci s autizmom i drugim teškoćama u razvoju jedan je korak bliže tome da postane savezni zakon.

Ovim zakonom proširit će se postojeći program koji pomaže osobama s Alzheimerovom bolešću, pa će on, tako, od sada uključivati i djecu s teškoćama u razvoju.

Zbog određenih sumnji koje su se pojavile, u zakonu je naknadno definirano da uređaji za praćenje neće biti invazivni niti trajni, te da postupak instaliranja tehnologije ili uređaja ne stvara vanjski ili unutarnji marker, niti usađuje uređaj ili druge predmete za praćenje.

Istraživanja pokazuju da je polovica djece s poremećajima iz autističnog spektra barem jednom odlutala od kuće, a zagovornici ukazuju na više od 100 smrtnih slučajeva od 2011., koji proizlaze upravo iz tog problema, a uključuju djecu s autizmom ili Down sindromom.

Kako prenosi Disability Scoop, zakon će osigurati Ministarstvu pravosuđa SAD-a 2 milijuna dolara godišnje u svrhu davanja potpore agencijama za provedbu zakona u cijeloj zemlji za nabavku uređaja za praćenje, osposobljavanje i druge resurse za rješavanje ovoga problema.

Obitelji od agencija za provedbu zakona mogu zatražiti nosive uređaje za praćenje koji ne bi aktivno pratili, ali se mogu koristiti za pronalaženje nestale djece. Zakon neće obvezivati roditelje ili staratelje da koriste tu tehnologiju, ako oni to ne žele.

"Ovo će spasiti živote", rekao je glavni zagovarač zakona, Chris Smith, član Zastupničkog doma Sjedinjenih Država. "Lutanje je ozbiljan problem. Želimo da se naši najmiliji vrate, pronaći naše najmilije koji imaju poteškoće u razvoju ili Alzheimerovu bolest i osigurati da dođu natrag u sigurno okruženje što je brže moguće."

Čak i uz odobrenje Zastupničkog doma Sjedinjenih Država donošenje ovog zakona nije gotova priča. Senat SAD-a je jednoglasno odobrio verziju zakona u srpnju, ali sada se on vraća na ponovno razmatranje zbog određenih promjena koje su nastale.

Je li ovo samo nedostižan san za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj? Asistivna tehnologija za ovo područje već postoji, a čini se da može biti i temelj sustavnih rješenja. Kao i uvijek, pitanje je volje, više nego mogućnosti.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti