Dino Sokolović: Velika očekivanja od našeg najboljeg skijaša s invaliditetom na Paraolimpijskim igrama

"Svaki sportaš ima neku svoju životnu priču i svi smo posebni po nečemu, a mene najviše vodi moja obitelj koja mi je najveći oslonac u životu", kaže Dino

 

Naš paraolimpijac Dino Sokolović je u tijeku velikih priprema za nadolazeće Paraolimpijske igre u južnokorejskom PyeongChangu koje će se svečano otvoriti u ožujku ove godine. U razgovoru s osvajačem drugog mjesta u ukupnom slalomskom poretku u Svjetskom kupu, saznali smo detalje o trenutnim pripremama za jedno od najvećih natjecanja u njegovom sportskom životu, kao i detalje o Dinovoj unutarnjoj motivaciji.

"Pripreme za Zimske paraolimpijske igre su počele rehabilitacijskim treningom u travnju 2017. godine. Oporavak od ozljede mi je bio dugačak i naporan, ali sam se napokon u potpunosti oporavio, a onda i pripremio za odličnu sezonu. Posvećen sam treninzima za PyeongChang, koje su moje treće Igre po redu, a još se sjećam svojeg prvog odlaska na Paraolimpijske igre u Vancouver", veli Dino.

U pogledu očekivanja rezultata, Dino ostaje skroman i koncentrira se samo na pozitivnu taktiku.

"Duboko se nadam da ću biti u konkurenciji za medalju i da ću uspjeti pokazati svoje najbolje skijanje iako je konkurencija jako velika i zato će biti jako teško osvojit medalju. Ipak, trebam dat sve od sebe u svim utrkama i ne opterećivati se rezultatom! Jedino tako mogu uspjeti i to je taktika kojom se uvijek vodim", uvjeren je.

Uz treninge, posao i natjecanja, Dino zna da je najvažnije imati podršku i ljubav svoje obitelji koja ga ujedno i definira kao sportaša velikog srca.

"Svaki sportaš ima neku svoju životnu priču i svi smo posebni po nečemu, a mene najviše vodi moja obitelj koja mi je najveći oslonac u životu. Dosta mi je teško uskladiti trening i natjecanja s poslom, tako da moja obitelj najviše ispašta, ali sve slobodno vrijeme koje imam provodim s obitelji i to mi je nešto najdragocjenije što imam."

Dino ne može sakriti svoju ljubav prema skijanju koja je u ušla u svaku poru njegovog života.

"Volim apsolutno sve što je vezano uz skijanje, a najdraže mi je skijati sa ženicom i prijateljima. Međutim, ono što mi je zaista poseban osjećaj je popet se na sam vrh planine i uživati u pogledu koji mi uvijek iznova uzima dah."

Nažalost, paraolimpijski sportovi se još uvijek ne cijene koliko i sportovi osoba bez invaliditeta iako je uložen trud i vrijeme na jednakoj, ako ne i većoj razini. Dino ipak vidi svjetlu stranu i u ovoj priči koja pokazuje hrabrost, odlučnost, inspiraciju i jednakost svih sportaša.

"Još uvijek se ne prenose nikakva sportska natjecanja i spominjemo se samo kad se osvoje medalje na najvećim sportskim natjecanjima. Zahvalan sam što se ipak u zadnjih par godina puno radi na tome da se popularizira sport osoba s invaliditetom, ali mislim da to može biti još bolje", zaključuje Dino.

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti