Kao osoba s invaliditetom imam dobar posao, radim od kuće, a ipak me muči jedan problem

PITANJE: V. Z. (28) Zabrinjava me prekomjerno znojenje koje nije posljedica visokih temperatura zraka ovih dana.

 

Koristim mogućnost da kao osoba s invaliditetom radim od kuće, izbjegavam izlaske osim rano ujutro i kasno navečer. Bez obzira na to kupam se u znoju. Postoji li način da trajno riješim svoj problem?

ODGOVOR: Znojenje je normalna tjelesna funkcija. Svatko se znoji kada je vruće ili za vrijeme fizičke aktivnosti poput bavljenja sportom. Slanu, prozirnu tekućinu (99 posto vode, 1 posto soli) koju nazivamo znojem, proizvode i izlučuju ekrine žlijezde znojnice, ispunjavajući time važnu tjelesnu funkciju hlađenja našega tijela. Normalno je da znojenje pomaže u regulaciji tjelesne temperature, tako da stvara učinak hlađenja, ali prekomjerno znojenje nije dobro za opće zdravlje organizma.Većina ljudi doživjela je prekomjerno i nepredvidivo znojenje, primjerice nakon treninga, na visokim temperaturama i slično. Pojačano znojenje može nastati i kao reakcija na uzimanje nekih kemijskih supstanci. To mogu biti lijekovi (aspirin, penicilin, kortikosteroidi), alkohol i nikotin. Kofein također može uzrokovati pojačano znojenje. Kada poremećaj znojenja, nije simetričan, onda se tu vjerojatno radi o oštećenju živčanog sustava.

Pojačano znojenje može biti uzrokovano i emocionalnim i psihičkim stresovima. Ako se događa u uvjetima koji obično ne izazivaju znojenje (tj. na umjerenim temperaturama ili kada je tijelo u stanju mirovanja), riječ je o stanju koje se naziva hiperhidroza. Osobe s hiperhidrozom pate od pretjeranog znojenja, a može se dogoditi da čak i promjena vanjskih uvjeta, primjerice ostanak u hladu ne pomogne. Njihove žlijezde znojnice rade prekomjerno. Oko 1 posto svjetskog stanovništva prekomjerno se znoji bez očitog razloga. Izraz hiperhidroza koristi se kada prekomjerno znojenje premaši očekivanja. Postoje dvije glavne vrste: Kada se prekomjerno znojenje pojavi na određenim dijelovima tijela kao što su ruke, noge, dijelovima lica ili ispod pazuha, to se stanje naziva primarna (idiopatska) ili žarišna hiperhidroza. Iako se prekomjerno znojenje ne smatra štetnim za zdravlje, ono također može biti simptom nekog zdravstvenog problema, ponekad čak i ozbiljnog. U tom se slučaju naziva sekundarnom hiperhidrozom, što znači da je prekomjerno znojenje posljedica zdravstvenog problema ili hormonalnog uzroka (kao što su trudnoća ili menopauza). 

Osobe koje pate od primarne ili sekundarne hiperhidroze mogu doživjeti svoje stanje kao neugodno, uznemirujuće, a ponekad čak i deprimirajuće. Stoga, jako znojenje može imati ozbiljne psihičke posljedice i učinke poput depresije i anksioznosti uzrokovane nelagodom koje osoba osjeća u društvu.

Ne postoji tretman koji će zaustaviti znojenje. Uostalom, to je ključna tjelesna funkcija. No, osobe koje pate od hiperhidroze na raspolaganju imaju nekoliko mogućnosti koje će ublažiti neugodne simptome hiperhidroze. Neke je od njih moguće čak i trajno ukloniti. O tretmanima za liječenje prekomjernog znojenja treba raspraviti s liječnikom.

In Portal