Vukovarski leptirići: Udruga djece s teškoćama u razvoju dobila šestoro stručnih djelatnika

Vukovarski leptirići dobili su od grada oko 230 četvornih metara velik prostor, opremljen svim potrebnim sadržajima za unapređenje medicinske i socijalne zaštite djece s teškoćama u razvoju

 

Udruga "Vukovarski leptirići" za djecu s poteškoćama u razvoju je s početkom ove godine dobila status Pružatelja socijalnih usluga, a time i šestoro mladih visokoobrazovanih stručnih djelatnika za rad s potrebitom djecom.

 Predsjednica "Vukovarskih leptirića" Viktorija Matin je na konferenciji za novinare kazala kako je ta udruga, uz potporu grada Vukovara, 17. studenoga 2016. potpisala ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kojim je postala Pružatelj socijalnih usluga iz psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju. Početkom ove godine u udruzi je šestoro djelatnika započelo s radom na puno radno vrijeme, s plaćom primjerenom njihovu obrazovanju, a na teret ministarstva.

 "To je kruna višegodišnje borbe udruge za sustavno rješavanje problema i pomoći djeci s teškoćama u razvoju", rekla je Matin te izrazila nadu da će s vremenom Vukovar dobiti i Centar za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju.

 "Vukovarski leptirići" dobili su od grada oko 230 četvornih metara velik prostor, opremljen svim potrebnim sadržajima za unapređenje medicinske i socijalne zaštite djece s teškoćama u razvoju, a u udruzi je trenutačno stotinjak djece u dobi do 18 godina s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

 Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je ovime napravljen veliki iskorak, kako u pomoći djeci s teškoćama u razvoju, tako i njihovim roditeljima ili skrbnicima od kojih djeca traže 24-satni angažman. Za dosadašnji tretman te udruge kazao je kako je bio neprimjeren, jer su institucionalni mehanizmi toliko slabašni "da je zapravo teško zaključiti bilo što drugo osim da postoje kako bi oprali nečiju savjest, jer korisnik određene terapije dolazi na red vrlo rijetko pa se gubi njen učinak".

 Udruga će uz pomoć šestoro novozaposlenih od sada pružati psihosocijalnu podršku u vidu senzorne integracije, odgoja i edukacijske rehabilitacije, radne terapije i psihološke podrške, uz  neurofeedback terapiju, kineziterapiju, sportsko-rekreacijske aktivnosti, a djeci su dostupna i terapija kvantnog integriranja primitivnih refleksa laserom, Brain Gym i igraonica.

Hina

 

Povezane vijesti