Vukovarski leptirići: Tko će pomoći djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima na istoku Hrvatske

In Portal u cijelosti objavljuje dramatično pismo udruge Vukovarski leptirići u kojemu se apelira na nadležne institucije da napokon poduzmu učinkovite mjere kako se ionako teško stanje djece s invaliditetom ne bi dodatno pogoršalo

 

Udruga Vukovarski leptirić djeluje na području grada Vukovara, no okuplja članove iz cijele Vukovarsko-srijemske te susjedne Osječko-baranjske županije i trenutno broji 93 korisnika usluga.

Postoji od 2011. godine, a u samo četiri godine rada postigla je veliki uspjeh na području rane rehabilitacije djece s višestrukim teškoćama što je čini važnim čimbenikom u regiji s obzirom na broj djece o kojima se skrbi, kao i terapijskim postupcima koje provodi. Udrugu vodi volonterski nekoliko roditelja koji imaju također teško bolesnu djecu.

Terapijske metode poput Tomatis terapije, lasera za kvantno integriranje primitivnih refleksa kao i Brain Gym koncepta ne provode se, prema našim saznanjima, u spomenutim županijama, a Neurofeedback u regiji provodi se isključivo u KBC Osijek, uz listu čekanja oko godinu dana. Pored navedenih neurorehabilitacijskih programa u Udruzi se provode tretmani logopeda i defektologa čiji obujam posla kontinuirano raste te Udruga više nije u mogućnosti osigurati sredstva za njihovo provođenje.

Preko mjera HZZ-a zaposlen je senzorni terapeut koji prestaje s radom u srpnju, završetkom programa. U Vukovarskim leptirićima provodi se i igraonica u trajanju od tri sata dnevno u kojoj su uključena djeca slabijeg imovinskog statusa te djeca s poteškoćama u razvoju zbog socijalizacije, jer većina nije uključena u redovne vrtiće. Od struke neophodani su radni terapeut i dva fizioterapeuta koji imaju iskustva u radu sa djecom s težim motoričkim teškoćama te poludnevni boravak za djecu najteže tjelesne invalide koji trenutno ne pripadaju nigdje.

Udruga je do sada uložila mnogo u opremu i edukaciju struke. Osigurali smo edukacije za Marte Meo, Neurofeedback, Brain Gym, senzornog terapeuta te Tomatis praktičara II. stupnja, integriranje primitivnih refleksa (za ukupno 12 stručnih osoba). Od opreme imamo didaktičke igračke i dodatnu opremu, senzornu sobu, Neurofeedback uređaj, tri lasera za kvantno integriranje primitivnih refleksa, TLTS uređaj za ispitivanje slušanja, Forbrain slušalice te službeno vozilo. Prostor je u potpunosti uređen i opremljen za djecu s teškoćama u razvoju koja s veseljem dolaze po nove radne pobjede.

Kako su rehabilitacijski postupci koje provodi Udruga surogat rehabilitaciji koju ne osigurava i ne provodi država u našim županijama, dovođenjem u pitanje opstojnosti udruge i programa koje sprovodi, velik broj djece ostao bi bez minimuma rehabilitacijskog standarda. To bi kroz izgubljeno vrijeme za medicinsku intervenciju učinilo nepopravljivu štetu djeci i obiteljima te ih se dovelo u situaciju razvoja raznih zdravstvenih i psihičkih komplikacija te egzistencijalnih poteškoća obitelji.

Ovim putem još jednom apeliramo na lokalnu samoupravu i nadležna ministrastva da se ovaj problem djece s teškoćama u razvoju na istoku Hrvatske riješi u što kraćem vremenskom roku jer djeci je pomoć potrebna sad. Nedjelovanjem povećava se postotak invalidnosti što kasnije dovodi do još većih problema i još više košta državu. Apeliramo i da se na nas i našu djecu ne gleda kao teret društva već kao ravnopravne građane kojima se trebaju osigurati uvjeti za kvalitetniji život. To je pravo djeteta! Roditelji su sve osigurali i sad je na potezu država da pronađe modalitet kako financirati potrebnu struku za rad. Neke regije su vrlo dobro pokrivene s uslugama dok u drugima nema apsolutno ništa. Želimo iste mogućnosti i šansu za našu djecu.

Za sada od države imam odgovor u stilu: "Učite, educirajte se, radite, stvarajte, a krajnji rezultat toga je da polako pakujete kufere i selite negdje van jer se mi nismo kadri brinuti za vas“.

Vukovarski leptirići

 

Povezane vijesti