U invalidskoj sam mirovini i živim s mamom koja i sama ima tegobe

PITANJE: K. L. (39) Prošla sam kroz težak period prilagodbe na invaliditet poslije nezgode prije tri godine. U invalidskoj sam mirovini i živim s mamom koja je i sama bolesna.

 

Nikada nismo bile posebno vezane, ali živimo zajedno kako bi mi pomogla koliko trebam. Prvo vrijeme poslije nesreće sam redovno vježbala kod kuće i išla na fizikalne terapije. Sada već dugi period ne vježbam baš ništa, dane provodim igrajući igrice, prejedajući se keksima i čokoladom, a često i pretjeram s alkoholom. Voljela bih opet vježbati, jer sam se tada osjećala bolje, ali plašim se da je to prekasno i vrijeme za vježbanje je završilo. Opravdavam svoju inertnost bolovima, invaliditetom i stalno odgađam da nešto učinim za sebe. Mislite li da ima smisla opet početi s terapijom u ovim godinama?

ODGOVOR: Vježbanje je neophodna sastavnica zdravog načina života i važan preduvjet čuvanja zdravlja. Ne postoji krivo vrijeme za vježbanje i da postignete ono što želite te dokažete drugima da vi to možete. Bol, umor, nemoć, sve su to stvari s kojima se suočavate tijekom terapije i vježbanja, ali ako želite uspjeti, morate biti od njih jači. Sve je u vašoj glavi. Veliki problem kod vježbanja su nerealni ciljevi koji si ljudi zadaju i onda se razočaraju kada ih ne dostignu pa odustanu od vježbanja. Zadajte si ciljeve koje ćete moći ispuniti pa će vas to motivirati za daljnje vježbanje i lakše ćeš doći do većih ciljeva.
Redovna tjelovježba je najefikasniji i najjeftiniji način za izbjegavanje raznih bolesti i poboljšanje trenutnog stanja u mnogim aspektima: umiruje ubrzani puls, umanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, povećava koštanu masu, štiti od osteoporoze. Tjelesna aktivnost djeluje i na psihološko stanje. Vježbanje umanjuje osjećaj straha, pomaže u borbi protiv depresije, poboljšava kvalitetu sna i raspoloženje općenito. Vježbanjem lakše sagledavamo svakodnevne probleme i stres tj. mijenjamo način gledanja na život.

Jedini protivnik vježbanja ste vi sami i sebe morate pobijediti. Oslobodite se ovisnosti o satima izgubljenog vremena s igricama, slatkišima, alkoholom i dokažite da ste jača od same sebe. Postavite si cilj nikada ne odustati.

In Portal

 

Povezane vijesti