Kako da kao žena postanem vidljiva u svijetu muškaraca?

PITANJE: K.M. (27) Ne znam kakva žena bih trebala biti da bolje funkcioniram u radnoj sredini, koju uglavnom čine muškarci. Jesam li ja dosadna ili naporna, pitanje je koje mi se često nameće!? U razgovoru s muškim kolegama, njihove misli lutaju i ne slušaju me...

Znam da neki misle da se ne ponašam tipično kao žena tj. da previše pokazujem svoju snagu. Zar je to loše? Ja bih bila sretna da oni češće pokazuju da imaju osjećaje i razumiju što govorim. Jesu li žene i muškarci uistinu dvije različite planete?

ODGOVOR: Od samog rođenja jasno je da ženski i muški mozak funkcioniraju drugačije, što često u privatnim i poslovnim odnosima između žena i muškarca uzrokuje sukob mišljenja u načinu djelovanja i komunikacije. Svaka komunikacija ima dvije komponente, činjeničnu i osjećajnu, a problem se javlja kada se zanemaruje jedna od tih dviju komponenta. Studija istraživača sa Sveučilišta u Sheffieldu pokazala je da ako muškarci ne slušaju žene dok govore to nije stoga što su loše volje ili su im žene dosadne, već zato što im mozak teško razumije ženski glas. Znanstvenici su pomoću skenera proučavali aktivnosti mozga 12 muškaraca kojima su dali da slušaju muški i ženski glas. Tim pod vodstvom profesora Michaela Huntera zaključio je da ti glasovi aktiviraju različite dijelove mozga. Ženski glas, koji je muzikalniji i oštriji, emitira širi raspon zvučnih valova te je teži za dekodiranje. To traži veću aktivnost mozga čime se objašnjava određeni umor kod muškarca nakon dužeg razgovora sa ženom. Ukorijenjeno mišljenje da će muškarci, ako pokazuju svoje osjećaje postati feminizirani, kao i da žene neće biti dovoljno ženstvene ako su snažne i samostalne proizlazi iz umjetno nametnutih uvjerenja. Kako bismo bili cjelovita ljudska bića u sebi trebamo integrirati  ženski i muški princip. Snažan muškarac koji iskazuje svoje osjećaje i emotivna, ali i moćna žena. To je način da rastemo i razvijamo se.

In-Portal