Premier liga: Nogometni klubovi moraju poraditi na pristupačnosti za osobe s invaliditetom

Borba za ravnopravnost osoba s invaliditetom u svijetu još traje. Vodimo li je i mi u Hrvatskoj dovoljno žestoko?

 

Prema novom izvješću, premierligaškim klubovima je prioritet zarada, a ne poboljšanje pristupačnosti i trebaju se suočiti sa zakonskim mjerama ako ne udovolje potrebama navijača s invaliditetom.

Nekoliko klubova, uključujući Liverpool, Chelsea i Watford vjerojatno će propustiti rok za zadovoljavanje osnovnih standarda.

Iz Odbora za kulturu, medije i sport kažu da nisu uvjereni kako liga će kazniti klubove sama.

Međutim, iz Premier lige kažu da "vrlo naporno rade" na pristupačnosti.

U 2015. godini liga je obećala da će poboljšati stadionske objekte za navijače s invaliditetom, navodeći da će klubovi zadovoljiti službene smjernice do kolovoza 2017. godine.

To je uslijedilo nakon istrage BBC u 2014. godini, koja je pokazala da 17 od 20 klubova iz prve lige u to vrijeme nisu imali dovoljno mjesta za invalidska kolica.

Krajem siječnja Premier liga će objaviti privremeno izvješće s pojedinostima napretka svakog kluba.

Izvješće komisije o pristupačnosti sportskih stadiona navodi izjavu izvršnog direktora Premier lige, Billa Busha, koji je rekao kako bi klubovi koji se ne pridržavaju smjernica mogli biti kažnjeni.

Rekao je da odbor Premier lige može izreći novčane kazne u iznosu do 25.000 funti, a slučajevi teških povreda će biti upućeni na neovisno povjerenstvo – koje bi moglo nametnuti još teže kazne ili čak odbitak bodova.

No, u izvješću komisije je dodano kako nisu uvjereni u spremnost Premiershipa da sankcionira svoje klubove nakon 20 godina neaktivnosti.

"Posebno je razočaravajuće što neki od bogatijih klubova ne rade više“, rekao je za BBC predsjednik komisije Damian Collins.

"Sportski fanovi s invaliditetom ne traže veliki broj skupih promjena, traže samo da se njihove potrebe uzmu u obzir pri izradi i upravljanju sportskim stadionima.“

"Iz Komisije za ravnopravnost i ljudska prava su nam rekli da su skloni pokrenuti pravne postupke protiv klubova koji nastave ignorirati zakon. Mi ih podržavamo u tome."

Borba za ravnopravnost osoba s invaliditetom u svijetu još traje. Vodimo li je i mi u Hrvatskoj dovoljno žestoko?

Damir Fatušić