Šokantno: Slučaj zvjerskog nasilja nad nogometnim navijačima s invaliditetom

Petero Chelsijevih navijača s invaliditetom i njihove pratnje svjedoče kako su 2. travnja na Parku prinčeva PSG-ovi navijači na njih bacali boce, smeće i kovanice, a neki su čak pljuvali i urinirali po njima

 Navijači Chelsea prije utakmice na kojoj će proživjeti pakao

UEFA bi morala ozbiljno razmotriti izbacivanje PSG-a iz Lige prvaka ako se njihovi navijači proglase krivima za napastovanje Chelsijevih navijača s invaliditetom u pariškoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka, rekao je britanski ministar za osobe s invaliditetom Mike Penning.

Petero Chelsijevih navijača s invaliditetom i njihove pratnje svjedoče kako su 2. travnja na Parku prinčeva PSG-ovi navijači na njih bacali boce, smeće i kovanice, a neki su čak pljuvali i urinirali po njima.

Lisa Hayden, Chelsijeva navijačica koja se služi invalidskim kolicima, izjavila je kako je bila šokirana i prestrašena te večeri na Parku prinčeva.

"Bilo je iznimno opasno i plašila sam se da će netko od nas biti ozbiljno ozlijeđen. Nismo imali šanse pred razularenim PSG-ovim navijačima“, rekla je Lisa.

"Činilo se kao da sjedim usred pakla i da nemam apsolutno nikakvu kontrolu nad svojom sudbinom“, prisjeća se Lisa.

Lisa Hayden je 1988. godine pretrpjela ozbiljnu povredu mozga i svaki udarac u glavu može rezultirati kobnim posljedicama.

"Nas je bilo desetak, a njih na tisuće, Činilo mi se da se nećemo živi izvući. Na kraju utakmice sam imala napadaj panike i nisam se uspjela smiriti“, dodala je Lisa.

Britanska dobrotvorna organizacija Level playin field komentirala je da je ove sezone čak pet Premierligaša gostujuće navijače s invaliditetom smješta uz domaće naviječe, Aston Villa, Liverpool, Manchester United, Tottenham Hotspur i West Ham.

"Takva praksa je nedopustiva“, rekao je ministar Penning.

"Navijači s invaliditetom su navijači kao i svi ostali. Oni bi morali biti smješteni zajedno sa svojim navijačima i uživati u utakmici“, istaknuo je Penning.

Lisin suprug Peter, koji je također bio na pariškoj utakmici, rekao je da se uvjeti za navijače s invaliditetom moraju popraviti.

"Mislim da je to nevjerojatno za današnje doba. Ne znam zašto se ne može urediti da navijači s invaliditetom na gostovanjima sjede sa svojim navijačima“, rekao je Peter.

UEFA i Paris Saint-Germain odbili su komentirati slučaj dok je proces u tijeku.

Branimir Šutalo