Asistivna tehnologija: Rehabilitacija osoba s invaliditetom pomoću konzole Nintendo Wii

Wii kao sredstvo zabavne terapije pogodan je za osobe koje su pretrpjele moždani udar, oboljele od Parkinsonove bolesti, oboljele od vestibularnog poremećaja te paraplegičare i kvadriplegičare

 

Nintendo Wii igraća je konzola poznate japanske tvrtke koja se na tržištu pojavila krajem 2006. godine. Dosad je izdano osam generacija, a zadnja se zove Wii U. Posebno je poznata po svojemu Wii Remote kontroleru koji detektira pokrete u trodimenzionalnom prostoru. U Hrvatskoj se može naći po cijeni od oko 1000 kuna.

Wii Remote (Wiimote), popularno zvan Wiimote, kontroler je za konzolu Nintendo Wii. Za prepoznavanje pokreta koristi akcelerometar, žiroskop i infracrveni senzor, a komunikaciju sa konzolom ostvaruje bežično preko Bluetootha. Kao napajanje koristi dvije AA baterije, a posebna osobina je mogućnost proširenja uporabe preko raznih dodataka. Neki od njih su Nunchuk, Classic Controller, Wii Zapper i Wii Wheel.

Wii se pokazao kao odlična alternativa za mnoge terapijske namjene budući da je pogodan za sve uzraste, i pristupačan širokom spektru korisnika. Neke važnije su kognitivna rehabilitacija, vježbanje rješavanja problema, vježbanje naizmjeničnih akcija (eng.sequencing), razne fizikalne terapije za cijelo tijelo, vježbanje moždanih vijuga, maskiranje terapije u zabavu, povišeno zalaganje pacijenta, socijaliziranje pacijenata, zdravo nadmetanje koje dovodi do boljih rezultata.

Wii kao sredstvo zabavne terapije pogodan je za osobe koje su pretrpjele moždani udar, oboljele od Parkinsonove bolesti, oboljele od vestibularnog poremećaja, paraplegičare i kvadriplegičare, oosobe s ozljedom kralježnice i leđne moždine, osobe s amputiranim udovima te sportsku rehabilitaciju. Sve više bolnica i terapeutskih ustanova ga uvodi kao zabavno i korisno sredstvo za terapiju, a pošto je Wii zapravo video konzola za kućnu upotrebu, maksimalno je olakšano korištenje i provođenje terapije kod kuće. Što se upotrebe u fizikalnoj terapiji tiče, Wii je praktički pogodan za vježbanje cijeloga tijela. Što se ruku tiče, pogodan je za vježbanje fine motorike, krupnih kretnji, snage (npr. pojačanje stiska šake), spretnosti i koordinacije (razne igre u kojima se traži kombiniranje stiskanja tipki i raznih pokreta).

Također se mogu vježbati noge i kontrola tijela, ravnoteža (sjedeća i stojeća), raspodjela težine, vizualno-fizikalna koordinacija, snaga i kardiovaskularni trening. Za vježbanje ravnoteže je pogodan dodatak Wii Balance Board, koji u Hrvatskoj zajedno sa paketom igara Wii Fit Plus košta oko 700 kuna. Raspodjelu težine se može vježbati igrom "We Ski“.

Za praktički primjer korištenja može se uzeti boksač koji je doživio moždani udar i završio u kolicima sa slabo pokretnom lijevom rukom koji je koristio igru „Wii Boxing“ za rehabilitaciju.

Još jedan dobar primjer je profesionalni igrač američkog nogometa koji se također rehabilitirao pomoću Wii-ja, točnije Wii Fit igara.

Wii-jem se može vježbati cijeli niz pokreta, i ruku i tijela, a to dobro objedinjuje igra "Wii Bowling“ pošto objedinjuje kretnje rukom i iskorak ili lagani čučanj.

Više informacija o asistivnoj tehnologiji na Sveučilištu u Rijeci možete pronaći na njihovoj web stranici: www.riteh.uniri.hr/asistivna-tehnologija, a njihov rad možete pratiti i na Facebooku www.facebook.com/AsistivnaTehnologija

Piše: Domagoj Zubac 

 

Povezane vijesti