Pogled iz kolica Ante Raosa: Kako je laž postala trend u nekim udrugama osoba s invaliditetom

Neke udruge osoba s invaliditetom hvale se raznim uspjesima u borbi za prava OSI populacije. Pitam se koji su to uspjesi? Projekti? Najodvratnije laži ponekad su izgovorene šutnjom

 

Laganje je postalo trend današnjice. Nema toga u čemu svoje prste nije uplela laž, a i puno je lakše lagati neko govoriti istinu. Laganjem se može lakše uspjeti, laganjem se može sve uljepšati, laganje jednostavno osvaja čovjeka, pogotovo one koji ne razmišljaju o laganju. Danas ćete prije povjerovati onome koji laže čitav svoj život nego onome koji ne zna lagati i kada je to u interesu općeg dobra, iako se kaže da onome koji laže ne vjerujemo i kada istinu govori.

Uzmimo medije, primjerice. Vijesti koje se objavljuju uglavnom se sroče tako da idu u prilog onima za koje isti navijaju, pišu ono što njihovim 'štićenicima' odgovara, dakle lažu. Uzmite politiku koja zastrašivanjem i prozivanjem krivca osvaja vlast, a da bi u tome uspjeli obavezno moraju lagati. Manipulira se podacima kako bi se što više traumatizirala nacija za određene potrebe ili pojedinaca ili određenih interesnih skupina, a sve uz blagoslov laži. Jednostavno ne mogu razumjeti kako neke osobe tako nonšalantno lažima uništavaju svoje protivnike. Ne znam zbog čega je to tako, ali laž je postala jaki alat u osvajanju željenih ciljeva.

Svaka laž je degutantna, ali kada se laže da bi se iskoristilo one najugroženije, e onda je to za svaku osudu. Zamislimo samo koliko je lijekova u prodaji kojom farmaceutska industrija ostvaruje ogromne profite, a ti lijekovi ničim ne zaslužuju status lijeka. Znamo li uopće koliko je djece zbog laži o određenom cjepivu postalo autistično, znamo li koliku štetu nanose mediji čovjeku reklamirajući lažne lijekove. Koliko se novaca u humanitarne svrhe prikupilo, a nikada nije dodirnulo one za koje je bilo namijenjeno. Ako govorimo o politici moramo shvatiti da ona jedino funkcionira na lažima, izokretanju situacije u svoju korist, neuspjeh se pretvara u uspjeh. Zamislite politiku kako se hvali razvojem gospodarstva, a gospodarstvo na rubu ponora. Pitam se kako je moguće da nam se dogodi 300 tisuća blokiranih, mladi iz ove zemlje bježe 'kao vrag od krštene duše', a laž kaže da nam je tako dobro.

Uzmimo za primjer i udruge osoba s invaliditetom, koje se hvale raznim uspjesima u borbi za prava OSI populacije. Pitam se koji su to uspjesi? Projekti? Projekt osobni asistent i asistent u nastavi odavno je trebalo regulirati zakonom. Svi drugi projekti su lutrija i traju dok je ugovorom predviđeno, ali prava osoba s invaliditetom iz dana u dan sve su manja, a i ona koja još uvijek postoje ne provode se, jer ne daj Bože zamjeriti se nekome iz vlasti. Tada nema projekta a udruge su osuđene na gašenje. Sve je to jedna velika laž, laž koja se prebija preko leđa osoba s invaliditetom. Evo najsvježiji primjer: dosada je trebao biti skoro odobren 'projekt osobni asistent' koji se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda, ali on još nije ni raspisan, a kamoli odobren. Nažalost, udruge šute, a ne zaboravimo kako su najodvratnije laži izgovorene šutnjom.

Kažu kako je laž svjesno izrečena neistina ili obmana. Svi mi lažemo u životu, netko manje netko više, ali za laži ne postoje opravdanja. Ponekad lažemo iz čiste zezancije, ponekad se pokušavamo zaštiti od raznih boli, ali tamo gdje je laž skriva se i strah. Strah da nas netko ne raskrinka, da ne otkrije naše manipulacije, strah nas je kako smo našom laži nanijeli nekome teško zlo ili da će se sama laž okrenuti protiv nas. Na laganje tjera nas nesposobnost podnošenja životnih događanja. Laž razlikujemo ovisno o cilju, pa tako imamo preuveličavanje vlastitih zasluga kako bi pridobili odobravanje drugih (često se time koriste udruge), kada naglašavamo vlastite izazove, a sve u cilju privlačenja tuđe pažnje, uveličavanja zdravstvenih problema kako bi izazvali sažaljenje drugih.

Laž je postala trend i događa se isključivo zbog ostvarenja vlastitih ambicija, varajući naivni puk i ne mareći za posljedice. Stoga je jako važno znati kako je laž iskorijenila mnoga dobra. Znamo kako istina uvijek otvori svoja vrata, ali nažalost za mnoge stvari bude kasno, jer laž odradi svoje dok istina polako kaska.

Piše: Ante Raos

 

Povezane vijesti