HSLS Grada Zagreba: Zašto polaznici Osnovne škole Novi Jelkovec postaju mučenici umjesto učenici?

Zagrebački HSLS zalaže se da sve škole imaju nastavu u jednoj smjeni po modelu "sve u školi“ - nastava, prehrana, boravak, izvannastavne aktivnosti

 

Povodom početka nove školske godine zagrebački ogranak Hrvatske socijalno-liberalne stranke organizirao je ispred Osnovne škole Novi Jelkovec konferenciju na temu: “Zašto polaznici Osnovne škole Novi Jelkovec postaju mučenici umjesto učenici?“

Probleme, stavove i prijedloge iznijeli su roditelji učenika Osnovne škole Novi Jelkovec i Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, gdje je ujedno i predsjednik Odbora za obrazovanje i sport, te predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba.

"U 108 osnovnih škola krenuti će 60.100 učenika, među kojima i 8.395 prvašića. Dok učenici s nestrpljenjem očekuju zvuk prvog školskog zvona i povratak u svoje školske klupe, Renata Flajhar - ravnateljica Osnovne škole Novi Jelkovec, donijela je odluku da 140 učenika četvrtih razreda razredne nastave istu pohađa u Srednjoj školi Novi Jelkovec. Istovremeno, učenici od petog do osmog razreda iz informatike i stranih jezika imat će nastavu u prostorijama Mjesnog odbora Novi Jelkovec“, rečeno je na konferenciji.

Ravnateljica Flajhar pozvala je 31. kolovoza 2016. na sastanak roditelje djece četvrtih razreda i priopćila im da će zbog prekapacitiranosti nastavu pohađati u prostorijama Srednje škole Jelkovec.

"Ostali smo šokirani ovom odlukom jer je očigledno da je ravnateljica informaciju o dislociranoj nastavi imala još pri upisnim rokovima u lipnju. Nimalo nam nije svejedno što će naša djeca, desetogodišnjaci, nastavu imati u srednjoj školi i to samo u poslijepodnevnim satima u isto vrijeme dok se u toj školi nalaze i učenici srednje škole. Postoji mogućnost da djeca budu izložena i mogućem negativnom utjecaju srednjoškolaca“, rekao je Robert Maros, roditelj učenika četvrtog razreda Osnovne škole Novi Jelkovec, napomenuvši da će "ravnateljičinu odluku biti jako teško uskladiti s izvanškolskim aktivnostima djece koja se uglavnom odvijaju poslijepodne, poput glazbene škole, stranih jezika, sporta i drugih“.

Ostojić je istaknuo da prema odredbama Državnog pedagoškog standarda optimalna osnovna škola radi u jednoj smjeni te ima 16 do 20 razrednih odjela s 20 do 28 učenika u svakom od njih.

"Ova školska ustanova u novu školsku godinu odlukom ravnateljice ulazi s upisanih 1001 učenikom raspoređenih u 44 razredna odjela. Stoga je ravnateljici ostalo samo da improvizira na način da 140 učenika razredne nastave uputi da nastavu polazi u Srednjoj školi Jelkovec, dok će učenici od petog do osmog razreda nastavu iz informatike i stranog jezika slušati u prostorima Mjesnog odbora Novi Jelkovec. Ovaj potez ravnateljice predstavlja veliki defekt zagrebačkog odgojno-obrazovnog sustava i inzistirati ćemo na odgovornosti. Nedopustivo je da se roditeljima odluka priopći četiri dana prije početka nove školske godine! Na taj način ravnateljica pokazuje da ne razumije školu 21. stoljeća, koja se temelji na partnerstvu svih dionika škole. Ovako krucijalnu odluku smjela je donijeti samo u suglasju s roditeljima. Zagrebački HSLS će od gradonačelnika tražiti odgovor tko je odgovoran za ovaj propust, postoji li odobrenje Ministarstva obrazovanja za rad ove škole u promijenjenim uvjetima, zašto se prethodnih godina nije krenulo u dogradnju škole kada se uočio očigledan problem nedostatka prostora u odnosu na broj djece koji imaju prebivalište na području upisnog područja, i na kraju zatražiti će očitovanje Pravobraniteljice za djecu jesu li u ovom slučaju ugrožena prava djece“, zaključio je Ostojić.

Zagrebački HSLS inače se zalaže da sve škole imaju nastavu u jednoj smjeni po modelu "sve u školi“ - nastava, prehrana, boravak, izvannastavne aktivnosti.

Konferenciji se pridružio i Dario Hrebak, kandidat HSLS-a za Hrvatski sabor na listi HDZ - HSLS u II. izbornoj jedinici, koji je pozvao gradonačelnika da se posveti zajedno s pročelnicima problemima Grada Zagreba, kako se ne bi događalo da djeca četiri dana prije početka nastave ne znaju gdje i kako će se nastava odvijati.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti