Osnaživanje i edukacija roditelja u prvim fazama suočavanja s izazovima odgoja djece s teškoćama u razvoju

"Roditelji će uz vodstvo psihologa i pravnika biti osnaženi za prevladavanje teškoća te usvojiti nove vještine koje će im omogućiti da ojačaju vlastite roditeljske kompetencije i zadrže pozitivan stav čak i kada je najteže", kaže Mirjana Jakovčev

 

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama provodi projekt pod nazivom 'Osnaživanje i edukacija roditelja u prvim fazama suočavanja s izazovima odgoja djece s teškoćama u razvoju', financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih. U okviru projekta organiziraju Edukaciju i Grupno savjetovanje, 27. travnja od 12.30 do 14.30 sati, u prostorijama Centra za rehabilitaciju Zagreb - podružnica Sloboština.

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama krovna je nevladina, neprofitna organizacija koja okuplja 31 udrugu članicu s područja cijele Republike Hrvatske, a broji oko 10.000 članova. Savez kroz svoje djelovanje doprinosi zaštiti prava osoba s intelektualnim teškoćama i kvaliteti života njihovih obitelji te razvoju održive mreže dostupnih socijalnih usluga i programa u Hrvatskoj, u skladu s UN konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

"Svatko od nas ponekad se mora suočiti sa stresnim situacijama koje zahtijevaju vještine i snage koje nisu dio našega svakodnevnog funkcioniranja", kaže predsjednica Saveza mr.sc. Mirjana Jakovčev.

"To se posebno odnosi na osobe koje su tek postale roditelji djeteta s teškoćama u razvoju. Tijekom projekta roditelji će se osnažiti za prihvaćanje situacije te educirati za pružanje podrške djetetu koja mu je neophodno potrebna za što kvalitetniji razvoj i lakše uključivanje u društvo.

Kroz edukaciju u okviru projekta roditelji će razviti osjećaj kompetentnosti i što kvalitetniji pristup prema djeci s teškoćama u razvoju od najranijih faza njihova razvoja te na taj način smanjiti osjećaj anksioznosti i straha uslijed suočavanja s novom situacijom. Također, roditelji će dobiti informacije i praktične primjere iz prakse o pravima koje mogu ostvariti temeljem različitih Zakona.

Na grupnom savjetovanju roditelji će razmijeniti iskustva vezana uz izazove odgoja djece s teškoćama u razvoju, a svoja iskustva s njima će podijeliti i roditelji odraslih osoba s intelektualnim teškoćama. Na taj način pružit će potporu roditeljima koji su u početnim fazama suočavanja s teškoćama koje nosi život s djecom s teškoćama u razvoju.

Roditelji će uz vodstvo psihologa i pravnika biti osnaženi za prevladavanje teškoća i promjena te usvojiti nove vještine koje će im omogućiti da ojačaju vlastite roditeljske kompetencije i zadrže pozitivan stav čak i kada je najteže", naglasila je Jakovčev.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti