Istraživanje: Kakvo je zdravstveno stanje roditelja djece s teškoćama u razvoju?

"Kako bi se utvrdila ozbiljnost situacije, udruga Sjena provodi istraživanje kojim bi se ustanovilo do koje mjere je izostanak određenih aktivnosti, potpore kao i svakodnevni stres narušio psiho-fizičko zdravlje roditelja djece s teškoćama", poručuju iz udruge Sjena

Udruga Sjena provodi istraživanje putem anonimnog upitnika o zdravstvenom stanju roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Naime, većina roditelja uživa u zdravom i aktivnom životu, te bez ili uz minimalnu potporu okoline sudjeluju u aktivnostima zajednice. Nažalost, neki izvještaji međunarodnih organizacija ukazuju na činjenicu da roditelji djece s teškoćama u razvoju nisu u mogućnosti razvijati, obnavljati ili održavati aktivnu participaciju u društvu.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju često nemaju mogućnost zapošljavanja, organiziranja slobodnog vremena ili bavljenja sportom, te se iz toga može zaključiti da su time zapostavljeni neki od glavnih preduvjeta za očuvanje zdravlja – uravnotežena i redovita prehrana, tjelesna aktivnost, higijena, ali i stabilne obiteljske i društvene okolnosti.

Također, dugotrajna izloženost stresu s kojim se nose roditelji djece s teškoćama u razvoju itekako ostavlja trajne, ponekad i ozbiljne posljedice na zdravlje. Veći izdaci za zdravstvenu zaštitu obiteljima djece s teškoćama dodatno smanjuju životni standard, te roditelji ponekad izbjegavaju redovite liječničke kontrole. U prilog tome ide i nedostatak slobodnog vremena, te nemogućnost obavljanja pregleda i pretraga zbog obveza i brige oko djeteta.

"Kako bi se utvrdila ozbiljnost situacije, udruga Sjena provodi istraživanje kojim bi se ustanovilo do koje mjere je izostanak određenih aktivnosti, potpore kao i svakodnevni stres narušio psiho-fizičko zdravlje roditelja djece s teškoćama", poručuju iz udruge Sjena.

Pozivamo vas da odvojite malo vremena i ispunite, te podijelite upitnik na Facebook stranici u grupama u kojima su roditelji djece s teškoćama u razvoju. Projekt podržava pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Upitnik: docs.google.com/forms/d/1etmfiFLmsbOiFCtAYZULbGuaz2AlONL5KZDmPZ-VujY/viewform

In-Portal

Foto: Luka Đukez

 

 

 

Povezane vijesti