Osoba s invaliditetom kojoj mirovina nije dovoljna ni za golo preživljavanje

PITANJE: Z. J. (48) Poštovani, javljam vam se jer više ne znam kako ću preživjeti od mizerne mirovine koja je jedva dovoljna da platim režije.

 

Osoba sam s tjelesnim invaliditetom, teško pokretan, ali još uvijek dovoljno jak da obavljam određene poslove. Prijatelj mi je nedavno ponudio da od kuće odrađujem jedan manje zahtjevan posao koji neće biti dobro plaćen, ali svaka kuna na moju mirovinu zlata vrijedi. Interesira me hoću li, ako prihvatim ovaj posao, izgubiti pravo na mirovinu? Ponavljam, moja životna situacija je očajna i prisiljen sam odricati se svega što možete zamisliti samo da bih imao za dva obroka dnevno. Molim vas, dajte mi odgovor ili savjet što da činim.

ODGOVOR: Poštovani, korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja. Iznimno, mirovina se ne obustavlja korisniku invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad ostvaren prema prijašnjim propisima i korisniku invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti. U tim slučajevima određuje se nova svota mirovine koja se isplaćuje za vrijeme zaposlenja (čl. 99. st.1. i 2. toč. 3. I 4. Zakona o mirovinskom osiguranju NN 157/13, 151/14, 33/15, 93/15, dalje: ZOMO).

Korisniku invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad, odnosno potpunog gubitka radne sposobnosti kojemu je ta mirovina prevedena u starosnu mirovinu, ako se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje nastaje obveza osiguranja, mirovina se obustavlja (čl. 99. st. 4. ZOMO).

Svi korisnici mirovina mogu raditi prema ugovoru o djelu i primati mirovinu. U tom slučaju radi se o poslovima koji nemaju karakter trajnijeg zaposlenja, već se izvođač obvezuje izvršiti određeni posao, fizički ili umni, a naručitelj se obvezuje za to isplatiti naknadu (čl. 590. Zakona o obveznim odnosima NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15).

Osobe s invaliditetom mogu se zaposliti na otvorenom tržištu rada ili pod posebnim uvjetima uz obvezu osiguranja razumne prilagodbe radnog mjesta od strane poslodavca.

Razumna prilagodba radnog mjesta podrazumijeva potrebnu i odgovarajuću prilagodbu i podešavanja, koja ne predstavljaju nerazmjerno ili neprimjereno opterećenje, da bi se u pojedinačnom slučaju, tamo gdje je to potrebno, osobama s invaliditetom osiguralo zapošljavanje i rad na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Na otvorenom tržištu rada osoba s invaliditetom može se zaposliti:

– bez korištenja financijske potpore ili stručne podrške jer je u cijelosti osposobljena za rad na određenom radnom mjestu u odnosu na njezin invaliditet i utvrđenu preostalu radnu sposobnost (zapošljavanje bez potpore ili podrške)

– uz korištenje određene financijske potpore, radi prevladavanja teškoća vezanih uz njezin invaliditet, što je utvrđeno nalazom i mišljenjem centra za profesionalnu rehabilitaciju (zapošljavanje uz potporu)

– uz korištenje određene stručne podrške, radi prevladavanja teškoća vezanih uz njezin invaliditet, što je utvrđeno nalazom i mišljenjem centra za profesionalnu rehabilitaciju (zapošljavanje uz podršku)

– uz korištenje određene financijske potpore i stručne podrške, radi prevladavanja teškoća vezanih uz njezin invaliditet, što je utvrđeno nalazom i mišljenjem centra za profesionalnu rehabilitaciju (zapošljavanje uz potporu i podršku).

Također, pod posebnim uvjetima zapošljavanja osoba s invaliditetom može se zaposliti:

– u ustanovi ili trgovačkom društvu osnovanom radi zapošljavanja osoba s invaliditetom koje se ne mogu zaposliti na otvorenom tržištu rada (tzv. integrativna radionica) temeljem nalaza i mišljenja centra za profesionalnu rehabilitaciju

– u ustanovi ili trgovačkom društvu osnovanom radi zapošljavanja osoba s invaliditetom koje se ne mogu zaposliti u integrativnoj radionici (tzv. zaštitna radionica) temeljem nalaza i mišljenja centra za profesionalnu rehabilitaciju (čl. 7. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom NN 157/13, 152/14).

Poslodavac koji zapošljava osobu s invaliditetom na otvorenom tržištu rada te osoba s invaliditetom koja se samozapošljava može ostvariti sljedeće poticaje:

1. subvenciju plaće osobe s invaliditetom,

2. sufinanciranje troškova obrazovanja osobe s invaliditetom,

3. sufinanciranje troškova prilagodbe mjesta rada osobe s invaliditetom,

4. sufinanciranje troškova prilagodbe uvjeta rada za osobu s invaliditetom,

5. sufinanciranje kamata na kreditna sredstva namijenjena nabavi strojeva, opreme, alata ili pribora potrebnog za zapošljavanje osobe s invaliditetom,

6. sufinanciranje troškova stručne podrške,

7. posebna sredstva za inovativne programe zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Integrativna radionica može ostvariti sljedeće poticaje:

1. subvenciju plaće osobe s invaliditetom,

2. sufinanciranje troškova obrazovanja osobe s invaliditetom,

3. sufinanciranje troškova prilagodbe uvjeta rada za osobu s invaliditetom,

4. sufinanciranje kamata na kreditna sredstva namijenjena nabavi strojeva, opreme, alata ili pribora potrebnog za zapošljavanje osobe s invaliditetom,

5. posebna sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti u zaštitnim radionicama i integrativnim radionicama.

Zaštitna radionica može ostvariti sljedeće poticaje:

1. subvenciju plaće osobe s invaliditetom,

2. sufinanciranje kamata na kreditna sredstva namijenjena nabavi strojeva, opreme, alata ili pribora potrebnog za zapošljavanje osobe s invaliditetom,

3. posebna sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa u cilju zapošljavanja i održavanja zaposlenosti u zaštitnim radionicama i integrativnim radionicama (čl. 3. Pravilnika o poticajima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, NN 44/14, 2/15, 13/15).

S obzirom da ne raspolažemo s više informacija glede Vašeg statusa, nismo u mogućnosti preciznije odrediti koja bi bila vaša eventualna prava glede zaposlenja.

Pravna klinika, Zagreb

 

Povezane vijesti