Treća životna dob: Zašto su starije osobe u Hrvatskoj pothranjene?

Hrvatsko pučanstvo stari, a udio osoba starijh od 65 godina procjenjuje se na više od 16 posto, što je jedan od najviših postotaka Europe

 

Istraživanja koja se provode u zadnjih desetak godina ukazuju na porast gerijatrijske zdravstvene potrošnje zbog pothranjenosti starijih osoba, osobito onih u dubokoj starosti koji dva puta više posjećuju liječnike, tri puta češće bivaju hospitalizirani, a sam boravak u bolnici produžuje se za više od 30 posto, rečeno je u ponedjeljak na Gerontološkom simpoziju o značenju nutritivnog pobira.

Pravodobnim otkrivanjem nutritivnog rizika može se spriječiti dio neželjenih posljedica pothranjenosti i smanjiti troškove gerijatrijske zdravstvene skrbi.

Starenje uzrokuje promjene koje utječu na potrebe i nutritivni status, a kronične bolesti i uzimanje lijekova mogu uzrokovati neravnotežu, što vodi prema lošem statusu uhranjenosti. Energetske potrebe se smanjuju, a potrebe za mikronutrijentima jednake su ili veće nego tijekom zrele dobi, stoga je radna skupina internista, gerontologa, antropolooga i nutricionista izradila hrvatske smjernice za prehranu osoba starije dobi, ističe Neven Ljubičić iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Hrvatsko pučanstvo stari, a udio osoba starijh od 65 godina procjenjuje se na više od 16 posto, što je jedan od najviših postotaka Europe. Smatra se da će do 2050. godine u Hrvatskoj više od 30 posto stanovnika imati 65 i više godina.

Profesor na Katedri za internu medicinu na zagrebačkom Medicinskom fakultetu Željko Krznarić upozorava kako se opasnost od pojaveneravnoteža povećava sa starenjem zbog tjelesnih, psiholoških, socioloških i ekonomskih promjena.

Nedostatak esencijalnih prehrambenih tvari, uključujući nedostatak vitamina i minerala, vodeći je zdravstveni problem povezan s kardiovaskularnim bolestima, osteopenijom i prijelomom kostiju, imunosnim poremećajima, bubrežnom funkcijom i artritisom.

Proces starenja uzrokuje promjene u sastavu tijela, smanjenje mišićne mase i povećanje masnog tkiva. Mišićna se masa smanjuje u žena prosječno za oko 5 kg, u muškaraca za oko 12 kg. Potporno tkivo je podložno promjenama, a kosti gube mineralni sastav. Jezik podliježe atrofiji, a osjet okusa gubi se čak i do 70 posto, upozorava Krznarić.

Europsko epidemiološko istraživanje Euronut-seneca, u kojem je sudjelovalo 1005 osoba starih između 74 i 79 godina, procijenilo je da 24 posto muške te 47 posto ispitane ženske populacije ima nizak unos barem jednog od nutrijenata - kalcija, željeza, retinola, beta-karotena, vitamina B1, B6 te vitamina C, rekla je nutricionistica Darija Vranešić Bender. također je upozorila na deficit vitamina D kod 36 posto muškaraca i 47 posto žena.

Hina

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 

Povezane vijesti