Naša priča: Grupa 'Razlika'

Ako kojim slučajem odlučite doći na koncert nekoliko bendova na KvARTuri, u subotu 17. svibnja u 19 sati kod Boćarskog doma, Prisavlje 2, sigurno ćete ostati pod dojmom mladih i talentiranih glazbenika iz grupe Razlika, benda koji su osnovale slijepe i slabovidne osobe

"Drago nam je što nastupamo na KvARTuri jer smo zagrebački band i volimo svirati u svom gradu. To je dobar način da zagrebački bendovi promoviraju svoje autorske pjesme i međusobno se druže. Nadamo se da će u svim kvartovima publika biti brojna i da će se dobro zabaviti na KvARTuri", kaže Ines Pavić, pjevačica grupe Razlika.

Novinarsku pozornost ovaj bend ne zaslužuje samo stoga što su ga osnovali talentirani glazbenici koji imaju budućnost na glazbenoj sceni. Bend su, naime, osnovali slijepi i slabovidni glazbenici koji su živi dokaz da invaliditet nije prepreka u realizaciji životnih ambicija i snova.

Njihova priča počinje rajem 2009. godine, kada su dva prijatelja, Matija Podravec i Martin Birk, udružili svoje snage i ljubav prema glazbi i osnovali bend Razlika.

Neumorno su vježbali svakog dana u Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' no akustična gitara i bubnjevi bili su premalo za jedan bend. Marljivo su lovili nove članove i u jesen 2010. na udicu se upecao klavijaturist i vokal Tony Pavić.

Ova trojka je nakon deset dana imala svoj prvi nastup, za Noć vještica u Centru 'Vinko Bek'. Nedugo zatim zaplivali su i autorskim vodama, prvu pjesmu "San“ kamerom su snimili i postavili na youtube. Kako su htjeli biti 'pravi' bend, morali su naći basistu, jer je bas do tada 'glumila' klavijatura. 

Vrijeme proljeća donosi brojna događanja u Vinko Beku, a Razlika je vrlo aktivna. Na bubnjarsku stolicu sjeda Nino Mihaljek. Razlika marljivo vježba i stvara nove autorske pjesme koje dijeli s prijateljima na Facebooku i Youtubeu Prva svirka izvan Centra 'Vinko Bek' dogodila se 21. ožujka 2012. u centru Dubrava. Nakon toga razlika nastupa u nekoliko škola, kafića, a najvažniji nastup bio je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u sklopu Festivala jednakih mogućnosti. Razlika je nastupala dva puta jer je drugi nastup tražio HRT da bi mogli snimiti prilog o festivalu. Prva klupska svirka bila je krajem rujna u glazbenom klubu Črnomerec. Peti član u Razliku je stigao u studenom 2012. godine. Njegovo ime je Matija Kakša, novi basist benda. Kompletan bend sada može i ući u studio, što se i dogodilo početkom prosinca pod producentskom palicom Petra Makara.


Snimljen je i dokumentarni film o bendu "Mi smo Razlika“, a kreativac koji je kriv za taj uradak je Luka Baruškin. Film je prikazan u ožujku 2013. Na DORF-u (festival dokumentarnog filma) u Vinkovcima. U travnju 2013. Razlika je završila svoju prvu pjesmu "Sada znam“ koja se počinje emitirati na radio postajama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a osvojila je i prvu nagradu publike na Hitfestu u Krapinskim Toplicama 1. lipnja 2013.

Pjesma je nagrađena i prvom nagradom žirija na Suhopoljskom festivalu u kolovozu, a snimljen je i video spot u produkciji Vidokk Visualsa. Godina je ispunjena brojnim svirkama po kafićima, klubovima, a Razlika je dobila priliku za cjelovečernji koncert na glavnom trgu u Podravskoj Slatini 30. kolovoza. Krajem rujna Razlika je u emisiji „Steev's Music Guests“ na radiju Quirinus najavila snimanje albuma prvijenca. Dogodila se i svirka u zagrebačkom klubu Sax u kojem su oduvijek željeli svirati. Bend je 19. studenog bend napustio gitarist Matija Podravec koji je i osnovao bend, ali se u svibnju vraća kao ritam gitarist. Razlika je održala nekoliko akustičnih svirki u sastavu Ines Pavić-vokal, Tony Pavić-klavijatura, vokal i Matija Kakša-gitara. Drugi singl "Knjiga života“ objavljen je 28. veljače 2014. i trenutno se vrti na radio postajama. Gitare na pjesmi su odsvirali Marko Dvojković iz Otkazanog leta i producent Petar Makar. Krajem ožujka 2014. novi gitarist postao je mladi šibenčanin Luka Lapanja. Prvi nastup u novoj postavi dogodio se 28. ožujka u Total rock world Clubu.

Razlika - Sada znam (official video)

Razlika svira obrade domaćih rock sastava kao što su Divlje jagode, Opća opasnost, Bijelo dugme, Parni valjak i, naravno, autorske pjesme.
Posebnost ovog benda je u tome što su većina članova osobe s oštećenjem vida, ali to im ne predstavlja nikakav problem, za njih ne postoje prepreke!

Zabilježio: Mladen Kristić