Uključite se u e-savjetovanje o budućem Zakonu o inkluzivnom dodatku

Inkluzivni dodatak novčana je naknada namijenjena osobama s invaliditetom radi njihovog ravnopravnog sudjelovanja u društvu, a objedinit će četiri dosadašnje naknade: osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja

Vizual.

 

Donošenjem ovog zakona Republika Hrvatska uskladila je zakonske okvire s načelima Konvencije Ujedinjenih naroda. Ovaj nacrt predstavlja još jedan od zakona koji će biti doneseni s ciljem ostvarivanja preduvjeta za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u društvu.

Cilj Zakona o inkluzivnom dodatku je objediniti postojeće naknade koje korisnici ostvaruju temeljem utvrđenog invaliditeta, te omogućiti pravedniju raspodjelu istih.

Kako bi djeca s teškoćama u razvoju ostvarila pravo na inkluzivni dodatak, moraju biti ispunjeni određeni uvjeti. Djetetu mora biti utvrđen drugi, treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta, odnosno oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, bez obzira na status osobe s invaliditetom.

Uvjeti za dobivanje dodatka kod odraslih osoba s invaliditetom su: Mora im biti priznat drugi, treći ili četvrti stupanj tjelesnog, mentalnog, intelektualnog ili osjetilnog oštećenja funkcionalnih sposobnosti ili moraju imati status osobe s invaliditetom sukladno zakonu kojim se uređuje Registar osoba s invaliditetom.

Zakon o inkluzivnom dodatku trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine.

S obzirom na to da su roditelji i skrbnici osoba s invaliditetom dobro upoznati s problematikom s kojom se susreću njihova djeca i štićenici, trebali bi puno više biti uključeni u samo donošenje odluka o zakonima koji bi olakšali život njihovim bližnjima, a upravo im e-savjetovanja pružaju mogućnost sudjelovanja u odlučivanjima u procesima donošenja zakona.

E-savjetovanja, kao dio platforme e-građani, omogućuju svakoj osobi jednostavan pristup uz registraciju. Ovo je jedinstvena prilika da osobe s invaliditetom i svi oni kojima je stalo do njihovog boljeg i pravednijeg položaja u društvu iskažu svoje mišljenje o zakonima koji će uvelike utjecati na kvalitetu njihovog življenja u budućnosti.

E-savjetovanje o nacrtu Zakona o inkluzivnom dodatku otvoreno je 17. listopada 2023., a zatvara se 16. studenog 2023. pa itekako imate vremena uključiti se u donošenje odluka koje će utjecati na zajedničku budućnost svih članova društva, a napose osoba s invaliditetom.

Uključiti se može putem ovog linka.

 

In Portal

 

Povezane vijesti