Koso podizna platforma u Glazbenoj školi Požega olakšava pristup osobama s invaliditetom

Ovaj projekt je primjer kako se može unaprijediti pristup osobama s invaliditetom i ponosno ističemo da će sada svi građani moći koristiti ovu instituciju, kazao je gradonačelnik Željko Glavić

Demonstracija rada rampe.

 

Danas je svečano predstavljena nova koso podizna platforma u Glazbenoj školi Požega, koja će značajno poboljšati pristup prostoru. Ovaj projekt sufinanciralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a otvorenju su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, savjetnik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mario Burek, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca, Anamarija Blažević, županica Antonija Jozić, gradonačelnik Željko Glavić, čelnici gradova i općina Požeško-slavonske županije, te predstavnici braniteljskih i civilnih udruga. Tijekom ceremonije, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Grada Požege i Požeško-slavonske županije, Jelosavka Jakovljević, demonstrirala je funkcioniranje koso podizne platforme.

Vrijednost ove koso podizne platforme iznosi 15.200,00 EUR, od čega je Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinanciralo 10.600,00 EUR, dok je preostali iznos osigurao Grad Požega. Ravnatelj Glazbene škole Požega, Alen Kovačević, izrazio je zahvalnost Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru te Gradu Požegi i gradonačelniku za podršku.

- Prije gotovo deset godina uselili smo se u ovaj impozantan prostor. Škola ima više od 40 učionica, tonski studio s režijom, prekrasnu knjižnicu, dvije manje dvorane i veliku koncertnu dvoranu, na koju smo posebno ponosni. Ovo je prostor gdje prezentiramo sva naša postignuća, i ovaj prostor ne bi bio dostojan nijednog svjetskog grada. Bilo bi nepravedno žaliti se zbog sitnica koje nam nedostaju, ali ova nova koso podizna platforma zaista nam je bila prijeko potrebna. Drago mi je da će od danas osobe s invaliditetom moći jednostavno pristupiti svim našim prostorima i uživati u našim koncertima. Nakon što se koriste koso podiznom platformom i dođu do prve razine, lift će im omogućiti pristup svim ostalim razinama škole - kazao je ravnatelj Kovačević.

Tijekom otvorenja, županica Antonija Jozić i gradonačelnik Grada Požege, Željko Glavić, također su izrazili svoje mišljenje.

- Drago mi je što vas mogu danas pozdraviti u, usudim se reći, najboljoj glazbenoj školi u Republici Hrvatskoj. Ova škola obrazuje buduće glazbene talente i kroz svoje redovne programe privlači tisuće građana u ovu zgradu. Ova škola je stvarno ponos grada. Od danas će biti dostupna svima, uključujući i osobe s invaliditetom, koje dosad nisu mogle prisustvovati koncertima i obrazovanju u ovoj instituciji. Želim zahvaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja na ovom projektu koji je, iako nije velik financijski, izuzetno značajan - izjavila je županica Antonija Jozić.

- Kao i mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj, i Grad Požega se suočava s izazovima u prilagođavanju ustanova društvenog i kulturnog značaja osobama s invaliditetom. Ovaj projekt je primjer kako se može unaprijediti pristup osobama s invaliditetom i ponosno ističemo da će sada svi građani moći koristiti ovu instituciju - dodao je gradonačelnik Željko Glavić.

Ministar Tomo Medved naglasio je važnost ovakvih projekata.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja već godinama prepoznaje potrebu uklanjanja prepreka kako bi svi građani, uključujući i osobe s invaliditetom, mogli koristiti sve usluge. Ovaj projekt je samo jedan od mnogih koje smo podržali diljem Hrvatske. Važno je osigurati da svi građani Hrvatske budu ravnopravni u društvu, a ovaj projekt je korak prema tome.

Uvođenje koso podizne platforme u Glazbenoj školi Požega predstavlja važan korak prema stvaranju inkluzivnog okruženja koje omogućuje svim građanima pristup kulturnim i obrazovnim sadržajima.

 

In Portal

 

Povezane vijesti