Projekt COME-IN: Ispred pulske galerije C8 postavljena platforma za osobe s invaliditetom

Donedavno je pristup galeriji C8 bio moguć isključivo stepenicama, a osobama u invalidskim kolicima bez nečije pomoći posve nepristupačan

 

Ispred galerije C8 u Puli postavljena je platforma kojom je izložbeno galerijskom prostoru olakšan pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Otvaranje kulturnih sadržaja svima, pa tako i osobama s poteškoćama u kretanju svrha je Come-in! projekta čiji je aktivan partner i Arheološki muzej Istre, javlja tvistra.

Donedavno je pristup galeriji C8 bio moguć isključivo stepenicama, a osobama u invalidskim kolicima bez nečije pomoći najčešće nepristupačan. Ali više ne.

Arheološki muzej već duže vrijeme radi na uključivanju svih članova zajednice u svoje sadržaje, a ravnatelj muzeja vjeruje kako uklanjanjem fizičkih barijera Pula i Istra svoja vrata otvaraju građanima i turistima.

U projket COME-IN! uključeni su brojni partneri iz Centralne Europe, a njime se osobe s invaliditetom na različite načine nastoji uključiti u zajednicu. Sufinanciran je sredstvima Europskog strukturnog i investicijskog fonda, a Arheološkom muzeju Istre, kao jednom od sudionika projekta, osigurano je 166 tisuća eura za provedbu.

U nastavku godine u doživljaj muzejskih i galerijskih sadržaja planira se uključiti i osjetilo dodira. Prva takva izložba Arheološkog muzeja Istre, koja će na jedinstven način posjetiteljima predstaviti prapovijesti Istre očekuje se tijekom lipnja u galeriji Sveta srca.

U galeriji C8 trenutno je u tijeku izložba Archaeolim o istraživanjima na pećinskim lokalitetima s područja Limskog kanala iz doba paleolitika. Za sve posjetitelje ostaje otvorena do kraja veljače, objavljeno je na portalu tvistra.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti