Konzum i Mastercard udružuju snage za pomoć socijalno ugroženoj djeci u Hrvatskoj i Ukrajini

Od svake transakcije Mastercard karticama u Konzumovim prodavaonicama diljem Hrvatske do 10. studenog odvajaju se sredstva za pomoć djeci školske dobi u Ukrajini i Hrvatskoj

Dijete, ilustracija.

 

Kupnjom u Konzumovim prodavaonicama diljem Hrvatske i plaćanjem Mastercard karticama možete pomoći u prikupljanju donacija za djecu školske dobi u Ukrajini i Hrvatskoj.

Mastercard i Konzum udružili su snage kako bi podržali UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) u njegovoj misiji pomoći ukrajinskoj djeci koja su pogođena trenutnom situacijom u toj zemlji, ali i donirali sredstva Udruženju 'Djeca prva' za obitelji s djecom školske dobi u Hrvatskoj koje žive u rizičnim uvjetima. Za svaku kupnju plaćenu Mastercard karticom u Konzumovim prodavaonicama u razdoblju do 10. studenog, donirat će se prosječna cijena jednog školskog obroka WFP-u (0,20 eura), do visine iznosa od 25.000 eura. Uz donaciju za djecu Ukrajine, donacija u visini 15.000 eura će ove godine biti dodijeljena i Udruženju 'Djeca prva'. Cjelokupni iznos donacije bit će iskorišten za pružanje izravne humanitarne pomoći obiteljima s djecom školske i predškolske dobi.

Siromaštvo djece predstavlja globalni problem, govore podaci iz UNICEF-a i drugih relevantnih organizacija, pri čemu se procjenjuje da više od trećine djece u zemljama u razvoju živi ispod granice siromaštva, što znači da im nedostaju osnovne potrebe kao što su kvalitetna prehrana, zdravstvena skrb, obrazovanje i sigurni domovi. Posljedice nedavnih sukoba u Ukrajini i izazovi ekonomske krize prema UNICEF-ovom izvješću iz listopada 2022. ukazuju na dramatičan porast siromaštva djece u istočnoj Europi i Srednjoj Aziji. Ukrajina se, odmah nakon Rusije, izdvaja kao druga zemlja s najvećim brojem djece u siromaštvu - čak više od pola milijuna.

Kampanja je dio aktivnosti koje WFP provodi zajedno s Vladom Ukrajine kako bi osigurali svakodnevne tople obroke u 58 škola diljem Kijevske regije, a u sljedećoj školskoj godini plan je proširiti program pomoći i na druge regije pogođene sukobom. Osim Hrvatske, u ovoj Mastercardovoj kampanji sudjeluju i Češka, Mađarska, Grčka, Srbija i Rumunjska.

Konzum i Mastercard već šestu godinu zaredom odvajaju sredstva za pomoć djeci u Hrvatskoj i svijetu, a povodom nove runde donacija, Sonja Vukadinović, predstavnica Udruženja 'Djeca prva' izjavila je:

- Ovogodišnje partnerstvo između Konzuma i Mastercarda donosi nadu za brojne obitelji s djecom koje se suočavaju s teškoćama. Doniranim sredstvima omogućit ćemo tim obiteljima pristup osnovnim potrepštinama koje su im, nažalost, nedostupne zbog njihovih ograničenih financijskih sredstava.

- Pojam siromaštva djece nije samo statistika; to su stvarne sudbine djece koje se bore s nedostatkom osnovnih resursa potrebnih za njihovu dobrobit i razvoj. Naša zajednička odgovornost je osigurati da im se pruže prilike koje će im omogućiti ispunjenje njihovog punog potencijala. Osim što ćemo pomoći u trenutnom izazovu, također ćemo raditi na sprečavanju međugeneracijskog prijenosa siromaštva, čime ćemo omogućiti put boljoj budućnosti za mnoge obitelji - pojašnjava Vukadinović.

Važno je napomenuti da potrošačima neće biti naplaćen nikakav dodatni donacijski iznos na iznos njihove kupnje, a sav trošak donacije snose isključivo Konzum i Mastercard.

 

Fotografija: Antoine Vallas

Izvor: Val grupa

 

Povezane vijesti