CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori pomažu djeci s autizmom i starijim osobama s demencijom

Uz interaktivnu izložbu i prezentaciju ključnih postignuća iz trogodišnjeg rada s djecom s autizmom i starijim osobama oboljelim od demencije, CRVENI NOSOVI su obilježili završetak europskog projekta ClowNexus

Prizor s događaja.

 

Tijekom ovog događaja, najavili su stvaranje novih posebnih programa kojima će i dalje doprinositi zajednici. Projekt ClowNexus, sufinanciran iz programa Europske Unije - ‘Kreativna Europa’, okupio je sedam europskih klaundoktorskih organizacija kako bi promovirao kulturu kao rehabilitacijski i regenerativni element u zdravstvu, a ova tema ima iznimnu važnost na razini Europske unije te se potiče kroz program Kreativna Europa.

Projekt je omogućio razmjenu znanja i iskustava među klaundoktorima iz različitih zemalja te potaknuo stvaranje smjernica i preporuka za implementaciju klaundoktorskih programa u europskim zdravstvenim ustanovama, što je posebno istaknuto u europskom izvješću ‘CultureForHealth Report’. Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija, istaknula je važnost sudjelovanja CRVENIH NOSOVA u projektu ClowNexus te njihovu predanost uključivanju kulture u zdravstvo.

Tijekom trajanja projekta ClowNexus, educirani umjetnici istraživali su kako klauniranje i humor mogu koristiti za jačanje društvenih veza i poboljšanje komunikacije s osobama koje žive s autizmom i demencijom. Petra Bokić, klaunesa koja je aktivno sudjelovala u projektu s djecom s autizmom, izrazila je cilj njihovog rada.

- Naš cilj bio je pronaći zajednički put za stvaranje, igru, smijeh i uživanje u umjetnosti, pružajući dovoljno vremena i prostora svima da izraze svoje osjećaje i kreativnost.

Osobe s demencijom i djeca s autizmom često se suočavaju s osjećajem neuklapanja ili neispunjavanja društvenih očekivanja. Kako bi se prilagodili različitim potrebama ovih dviju skupina, klaundoktori su osnovali dvije umjetničke radne grupe. Jedna je bila usmjerena na inovativne pristupe poticanju angažmana kod oboljelih s demencijom, dok je druga radila na razvoju umjetničke interakcije s djecom s autizmom.

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori oduvijek su tražili načine kako proširiti svoju misiju korištenja umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha za poboljšanje kvalitete života. Sada s ponosom najavljuju posebne programe namijenjene djeci s autizmom i starijim osobama oboljelim od demencije kao rezultat trogodišnjeg rada na projektu ClowNexus.

- I dalje ćemo nastaviti raditi i kokreirati naše programe s djecom s autizmom i starijim osobama oboljelim od demencije. Za početak, nastavljamo suradnju s domovima u gradu Zagrebu, a onda planiramo proširiti svoj rad na domove i Centar za autizam u Rijeci, dok su Split i Osijek u dugoročnim planovima - poručila je Deniza Drusany, izvršna direktorica CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora.

 

In Portal

 

Povezane vijesti