CRVENI NOSOVI Stvaraju novi umjetnički format za djecu iz spektra autizma

Klaunovidoktori pokazali su kako govor nije nužan za komunikaciju jer se komunikacija uspostavlja i dodirom, gestom, pogledom. Upravo se zato ClowNexus projekt dobro nadopunjuje s onime na čemu i mi radimo u Centru za autizam, kazala je Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam

Dijete i klaundoktorica, ilustracija.

 

Klaunovi koji djeluju na području zdravstva diljem Europe, okupili su se ovog tjedna u Zagrebu u sklopu projekta ClowNexus kako bi objedinili dosadašnja iskustva i umjetničke mogućnosti u radu s djecom iz spektra autizma. U sklopu petodnevnog laboratorija, međunarodna radna skupina klaunova posjetila je djecu zagrebačkog Centra za autizam.

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori već dugi niz godina posjećuju djecu Centra za autizam. Suradnja na projektu ClowNexus nastavak je koji pokazuje potrebu za stvaranjem novih posebno prilagođenih umjetničkih formata. Ravnateljica Centra Žarka Klopotan opisala je dobrobiti prisustva klauna u radu s djecom s autizmom.

- Djeca su se upoznala s klaunovima i rado s njima stupaju u interakciju te im se otvaraju. Uče od klaunova i imitiraju pokrete što je dobro za njihov motorički razvoj. Vesela su, opuštaju se i raduju se, a to doprinosi njihovom emocionalnom razvoju. Klaunovidoktori pokazali su kako govor nije nužan za komunikaciju jer se komunikacija uspostavlja i dodirom, gestom, pogledom. Upravo se zato ClowNexus projekt dobro nadopunjuje s onime na čemu i mi radimo u Centru za autizam. Znamo da raste broj djece s autizmom. Djeca iziskuju posebnu pažnju i našu odgovornost. Dobro je što klaunovi traže načine kako biti što bliže djeci s autizmom i kako se povezati s njima. Aktivnosti koje donose poticajne su i motivirajuće - objasnila je Žarka Klopotan, ravnateljica Centra za autizam.

ClowNexus je trogodišnji europski projekt koji za cilj ima olakšati pristup umjetnosti i doprinijeti društvenoj uključenosti djece i tinejdžera iz spektra autizma te starijih osoba s demencijom. Projekt pruža prostor za razvoj novih umjetničkih formata i pristupa u suradnji sa sukreatorima kojima je i namijenjen. Umjetnost klauna omogućuje obučenim umjetnicima da podrže, ohrabre i povežu se s publikom prepoznajući njihove specifične potrebe, istraže njihove često skrivene želje i kreativnost.

Ravnateljica Žarka Klopotan podijelila je promišljanja s posjete međunarodne radne skupine klaunova djeci Centra za autizam pri Dječjem vrtiću Utrine.

- Svako dječje ulaženje u igru s klaunovima i razmjene koje su možda naoko sitnice, iznimno su važne za razvoj djece iz spektra autizma i njihovo učenje. Upravo tome smo svjedočili. Aktivnosti koje su vesele, razigrane i opuštajuće, donose emocionalnu dobrobit djeci i nama otvaraju prostor za lakše poučavanje. Klaunovi uistinu mogu samo unaprijediti rad naše ustanove i svemu dati dodanu vrijednost. CRVENI NOSOVI su u našoj ustanovi uvijek dobrodošli - rekla je.

Nakon ClowNexus laboratorija održanih u Finskoj i Litvi, završni laboratorij u Zagrebu donio je objedinjenje alata. Od samog početka projekta, aktivnosti ClowNexusa se prate i ocjenjuju radi mjerenja učinka. U Zagrebu su trenutno okupljeni klaunovi koji djeluju u organizacijama u Finskoj, Španjolskoj, Austriji, Mađarskoj, Litvi i CRVENI NOSOVI klaunovidoktori iz Hrvatske, zajedno s predavačima iz Nizozemske.

- Treći laboratorij je završetak i objedinjavanje alata koje smo stvorili od početka projekta. Radi se o različitim umjetničkim formama, kao što su ples, glazba, terapija pokretom, teatar osjetila, s ciljem stvaranja formata prilagođenih specifičnim potrebama djece s autizmom. Kako bi razvili uspješnu suradnju s djecom iz spektra autizma, bilo je potrebno naučiti više o tome kako ona doživljavaju svijet. Tek tada možemo razviti zajedničko razumijevanje i radosnu interakciju - pojasnila je Nina Sabo, klaundoktorica u CRVENIM NOSOVIMA koja sudjeluje od samoga početka na projektu ClowNexus.

Projekt ClowNexus sufinanciran je u okviru programa Europske Unije 'Kreativna Europa', a njegovom će se provedbom razviti nove metodologije za zajednički kreirane umjetničke intervencije u socijalnom, zdravstvenom i obrazovnom okruženju. CRVENI NOSOVI klaunovidoktori uvijek su u potrazi za širenjem misije uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha, stvaranjem novih programa za djecu i odrasle kojima su najpotrebniji.

 

Viktorija Kadežabek