ZAGREB Otvoreno prvo Savjetovalište za demencije

U Domu Zdravlja Zagreb - Istok, na lokaciji Ivanićgradska 38, otvoreno je u utorak, 19. rujna 2023., prvo Savjetovalište za demencije u Zagrebu, kao nadstandardna usluga kojom se osigurava poboljšanje kvalitete života oboljelih od demencija i njihovih obitelji

Tomislav Tomašević.

 

Otvorenje je održano u nazočnosti gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića te njegovih zamjenika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta.

Riječ je o projektu koji se prvi puta provodi u Gradu Zagrebu, a usluga je besplatna i  dostupna svim Zagrepčanima bez uputnice, uz prethodnu najavu. Cilj projekta je omogućiti bolju, integriranu skrb oboljelima od demencija i njihovim obiteljima, zajedničkom suradnjom liječnika obiteljske medicine i specijaliste neurologa. Provoditelj programa je Dom zdravlja Zagreb - Istok, a partner Grad Zagreb, odnosno Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Zagrebački gradonačelnik naglasio je da Gradska uprava želi temu staviti u fokus javnosti kako bi bolesti povezane s demencijom bile destigmatizirane, a borba s njima uspješnija. I upravo zato je Savjetovalište otvoreno u rujnu, mjesecu posvećenom podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti.

- Bolest demencije teška je ne samo za oboljelog, već i za sve članove njegove obitelji. To je težak teret za cijelu obitelj, stoga je ovo Savjetovalište otvoreno i za njih. Obzirom da je 21. rujna Svjetski dan Alzheimerove bolesti, koja je jedna od najčešćih bolesti demencije, nismo htjeli samo obilježiti taj dan, već smo ovom uslugom htjeli napraviti nešto konkretno - rekao je zagrebački gradonačelnik.

Ujedno je najavio i skoro otvorenje nove zgrade psihogerijatrije u Klinici za psihijatriju Vrapče te podsjetio na postojeće kapacitete u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi u vlasništvu Grada Zagreba.

- Uvijek ćemo ulagati u zdravstveni nadstandard u Zagrebu, jer taj nadstandard s vremenom postaje zdravstveni standard u cijeloj Hrvatskoj, i ponosni smo na to.

- Ovu nadstandardnu uslugu financira Grad Zagreb, koji kontinuirano ulaže velika financijska sredstva u programe općezdravstvene javne namjene - istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - Istok Jurica Kravaršćan te dodao kako se kroz rad Savjetovališta planira unaprijediti skrb o oboljelima, poticati integriranu suradnju liječnika opće medicine i specijalista neurologa u skrbi o oboljelim te pružiti podršku članovima obitelji oboljelih, kao i promicati važnost očuvanja kognitivnog zdravlja u zajednici.

Više o uslugama Savjetovališta govorila je voditeljica Sanja Klajić-Grotić koja je naglasila da Savjetovalište prati potrebe stanovnika grada Zagreba te da su demencije javnozdravstveni prioritet.

- Prema projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije, u Hrvatskoj od demencija boluje oko 90.000 osoba. Najvažnije oružje u borbi protiv demencija je pravodobno prepoznavanje ranih simptoma - rekla je Klajić-Grotić.

Demencija je progresivni, kronični sindrom - skupina neuroloških poremećaja kojima su trajno zahvaćeni kognicija, afekti i ponašanje do te mjere da je smanjena sposobnost svakodnevnog funkcioniranja. Najvažnije je oštećenje pamćenja.

Savjetovalište za demencije nalazi se na adresi Ivanićgradska 38 u Zagrebu, a radno vrijeme je utorkom od 15 do 19 sati. Najaviti se možete na broj telefona 01/2305-690 ili na e-mail demencija@dzz-istok.hr.

 

Izvor: Grad Zagreb

 

Povezane vijesti