EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI Grad Zagreb u petak časti svoje stanovnike besplatnim prijevozom

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, koji se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, ove godine u petak, 22. rujna, Grad Zagreb časti svoje stanovnike besplatnim prijevozom tramvajima i autobusima tijekom cijelog dana

Tramvaj, ilustracija.

 

Naime, tada se obilježava Dan bez automobila - kao središnji događaj Europskog tjedna mobilnosti, i to brojnim aktivnostima po čitavom gradu.

Iz ZET-a su ovih dana poručili da je Grad Zagreb na svom području osigurao za sve građane u petak besplatan javni gradski prijevoz tramvajima i autobusima, sa željom da se građani barem na jedan dan u godini odreknu vožnje svojim automobilima i zamijene ga javnim gradskim prijevozom.

Ovogodišnji slogan Europskog tjedna mobilnosti je 'Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!', a cilj mu je potaknuti građane na odabir održivih načina prijevoza, poput hodanja i vožnje biciklom, uz smanjenje emisije CO2, poboljšanje kvalitete zraka, ali i vlastitog zdravlja. Ujedno, namjera je urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Europski tjedan mobilnosti ove se godine održava u dvanaest gradova diljem Republike Hrvatske, a osim Grada Zagreba tu su Karlovac, Pula, Zaprešić, Koprivnica, Rijeka, Labin, Osijek, Crikvenica, Kutina, Varaždin i Zadar.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti