OPĆINA PODSTRANA Predstavljen projekt Korak po korak kojim se želi prevenirati institucionalizacija

Ciljne skupine projekta su djeca s teškoćama u razvoju, starije osobe, odrasle osobe s invaliditetom i djeca i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju

Predstavljanje projekta.

 

Prošlog petka, 25. veljače 2022. godine, u prostorijama Općine Podstrana održano je uvodno predstavljanje projekta 'Korak po korak' koji je sufinanciran u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru ITU mehanizma namijenjenog za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split.

Predstavljanje projekta organizirala je Općina Podstrana, a prisutnima su se obratili Mijo Dropuljić, načelnik Općine Podstrana i pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu, gospodarstvo, društvene djelatnosti i EU fondove Općine Podstrana, Marija Šošić. Voditeljica projekta Ivana Carev Seneberg je održala prezentaciju projekta.

Projektu Korak po korak cilj je razviti i proširiti dostupnost izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za najranjivije skupine društva na području Općine Podstrana i Urbane aglomeracije Split kako bi se smanjila socijalna isključenost i prevenirala institucionalizacija najranjivijih skupina u društvu.

Ciljne skupine projekta su djeca s teškoćama u razvoju, starije osobe, odrasle osobe s invaliditetom i djeca i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju.

Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom s područja općine Podstrana i UA Split predstavljaju skupinu koja je u najvećem riziku od institucionalizacije. Takve skupine zahtijevaju individualizirani rad koji će im biti omogućen kroz projekt. Također, projekt će omogućiti ciljnim skupinama korištenje usluga mobilnog tima socijalne naravi, a čiji manjak na području UAS ističe Strategija za razvoj Urbane aglomeracije Split.

Provođenjem projektnih aktivnosti, odnosno osiguravanjem usluga mobilnog tima, socijalnog mentora, te aktivnosti individualnog rada s djecom s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom i starijima, korisnici dobivaju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja s ostalim članovima zajednice u svim važnim društvenim segmentima.

Kroz projekt planiraju nabaviti vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom koje će se koristiti i nakon razdoblja provedbe projekta za pružanje socijalnih usluga mještanima Općine Podstrana. Općina Podstrana potpisala je ugovor za nabavu vozila u srpnju prošle godine međutim, radi situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, isporuka vozila se očekuje sredinom travnja. Vozilo će biti prilagođena za prijevoz osam osoba, odnosno za dvoja invalidska kolica.

U sklopu projekta provest će također javnu kampanju kojom žele osvijestiti širu javnost i ukazati na važnost prevencije institucionalizacije u društvu, kao i na važnost poznavanja potreba ciljnih skupina i integracije osoba s invaliditetom u društvo.

Stručnjaci koji rade s ciljnom skupinom će kroz edukacije steći nova i nadopuniti postojeća znanja o pružanju socijalnih usluga.

Rezultati ovog projekta poslužit će kao podloga za izradu nove Strategije općine i dati smjer razvoja za pružanje socijalnih usluga i kreiranja proračuna za naredna financijska razdoblja.

Za potrebe provedbe projekta zaposleno je osam osoba, odnosno, dva socijalna mentora, vozač, četiri osobe koje pružaju pomoć u inkluziji djeci s teškoćama u razvoju (pomoć i pratnju pri uključivanju djeteta u grupu i ostvarivanju interakcije s vršnjacima) i koordinator projekta. Socijalni mentor i vozač zajedno čine mobilni tim.

Partner u projektu, Zajednica Susret iz Splita zaposlila je jednog socijalnog mentora koji radi s djecom i mlađim punoljetnim osobama s problemima u ponašanju, a ima za cilj kroz radionice i usluge psihosocijalne podrške prevenciju nasilja i ovisnosti.

Projekt 'Korak po korak' financiran je bespovratnim sredstvima u iznosu od 1.997.520,00 kuna, tj. 15 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i 85 posto iz Europskog socijalnog fonda.

Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, odnosno, od 30. lipnja 2021. godine do 30. lipnja 2023. godine.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti