Deinstitucionalizacija socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj

Uz ostale brojne sudionike u raspravi je sudjelovala i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević, te je potvrdila da podaci pokazuju usporavanje procesa

 

U organizaciji Svjetske banke i Europske komisije u Hrvatskoj, 11. lipnja 2018. godine, održan je okrugli stol na temu Deinstitucionalizacije socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj. Nakon uvodnih izlaganja koja su održali predstavnici Europske komisije, Svjetske banke i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sudionici su imali priliku čuti iskustva Rumunjske i Bugarske.

Profesorica Borka Teodorović, ispred Udruge za promicanje inkluzije, upozorila je da proces deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne skrbi stagnira zadnje dvije godine, nakon prvotnog zamaha kada su transformirane dvije velike ustanove, te na nepovoljan položaj njihove Udruge kao pružatelja usluge organiziranog stanovanja. Istaknula je da dok su državni pružatelji usluga organiziranog stanovanja izdašno financirani od strane nadležnog ministarstva, dotle njima prijeti prestanak rada i otpuštanje stručnjaka.

Ravnateljica nekadašnjeg doma u Ozlju iznijela je primjer uspješne transformacije doma u centar za pružanje usluga u zajednici čiji svi korisnici žive u stanovima.

Uz ostale brojne sudionike u raspravi je sudjelovala i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević, te je potvrdila da podaci pokazuju usporavanje procesa, u 2017. godini je svega 17 osoba napustilo instituciju.

Premda se bilježi smanjenje broja osoba u ustanovama, zabrinjava podatak da raste broj onih koje se smještava u udomiteljske obitelji ili obiteljske domove. Također je upozorila da se u tom slučaju ne radi o oblicima izvaninstitucijskog smještaja. Do sada su 623 osobe dobile priliku živjeti u organiziranom stanovanju, dok se 187 osoba nalazi u centrima za pružanje usluga u zajednici (transformirani domovi socijalne skrbi).

Podsjetila je i na obvezu Republike Hrvatske u poštivanju preporuka UN Odbora za prava osoba s invaliditetom, a vezano uz praćenje primjene Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, da se planom deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne skrbi obuhvate i manji obiteljski domovi i udomiteljske obitelji, budući da su u neskladu s Konvencijom.

In Portal

 

Povezane vijesti