URIHO Volonteri projekta 72 sata bez kompromisa posjetili Virtualnu radionicu

Volonteri projekta 72 sata bez kompromisa posjetili Virtualnu radionicu i doznali sve o ustanovi URIHO , vrstama invaliditeta i kako pisati o osobama s invaliditetom

 

Ove subote, 16. listopada 2021. volonteri projekta 72 sata bez kompromisa posjetili su URIHO -vu Virtualnu radionicu u Gundulićevoj 18, a dočekale su ih djelatnice Službe za rehabilitaciju Jelena Opačak, psihologinja, Iva Šušak, socijalna pedagoginja, Vesna Zećirević, rehabilitatorica i Ivana Matoš Buršić, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju. Našao se ovdje i Mladen Kristić, urednik deska na In Portalu, a novinarka na zadatku  bila je moja malenkost.

Na samom početku radionice predstavili su se gosti volonteri i ispričali svoje iskustvo volontiranja, odnosno zašto su se na isto odlučili, a zajednička nit vodilja svima je pomoći nekome, steći nova iskustva i volontiranjem pridonijeti zajednici u kojoj žive.

Zatim je Iva Sušak ispričala prisutnima sve o ustanovi URIHO, što je to zaštitna radionica, koliko ima zaposlenih, koje proizvodne jedinice i službe postoje unutar ustanove i slično.

U prvom dijelu radionice prisutnima su predstavljene vrste invaliditeta i načini funkcioniranja osobe s pojedinom vrstom invaliditeta, radili su i vježbe komunikacije s osobama s invaliditetom, primjerice, kako komunicirati s gluhom ili nagluhom osobom, osobom koja ima intelektualne poteškoće, kako se odnositi prema slijepoj osobi, ili prema nekome tko ima tjelesni invaliditet.

Posebno je zanimljivo bilo vidjeti kako se volonteri kreću s povezom na očima uz pomoć bijelog štapa i tako hodaju u cipelama slijepe osobe. Zaključili su da nikako nije lako biti slijepa osoba.

Nakon vježbe je Mladen Kristić kao urednik deska ukratko predstavio povijest In Portala, središnjeg medija za informiranje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i šire, a kojem je izdavač ustanova URIHO, objasnio je način rada, teme kojima se portal bavi i koje rubrike ima. Govorio je i o osnovama izvještavanja o osobama s invaliditetom, etičkim normama izvještavanja o ranjivim skupinama, korektnim terminima koji se koriste u pisanju. Primjerice, kada želimo pobliže opisati osobu s invaliditetom pravilno je napisati: osoba koja se kreće uz pomoć invalidskih kolica, osoba s teškoćama u kretanju umjesto invalidi prikovani uz kolica, slijepa osoba, gluha osoba, osoba s mišićnom distrofijom, osoba s multiplom sklerozom, osobe s intelektualnim teškoćama, umjesto osobe s mentalnom retardacijom ili mentalno retardirane osobe, osobe sa psiho-socijalnim invaliditetom umjesto psihijatrijski pacijenti, psihički/duševni bolesnici, mentalni bolesnici.

Zatim su volonteri dobili primjere dobrih i loših tekstova o kojima su raspravljali.

Organizatorice ove radionice su na kraju odlučile saznati da li su se volonteri ranije susreli s nekom vrstom invaliditeta, što znaju o osobama s invaliditetom, kako promišljaju o invaliditetu, a krajnji cilj je bio da volonteri napišu tekstove na određene teme vezane za osobe s invaliditetom i tako sudjeluju na paraeditthonu, a najbolje tekstove ćete u narednom periodu moći čitati na našem i vašem In Portalu.