URIHO: Radni centar i Virtualna radionica jamac su osposobljavanja OSI za tržište rada

Oko 60 posto osoba s invaliditetom koje prođu kroz programe Radnog centra i Virtualne radionice odmah nađu posao 

Na Danu otvorenih vrata ustanove URIHO, točnije njihove Virtualne radionice i Radnog centra, posjetitelji su se mogli upoznati sa zanimanjima i djelatnostima za koja se osobe s invaliditetom dodatno osposobljavaju za tržište rada.

Radni centar IMG_1816.JPG IMG_1815.JPG IMG_1814.JPG

Ustanova URIHO uz pomoć svojih partnera - Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te Grada Zagreba - već nekoliko godina provodi školovanje i osposobljavanje punoljetnih i radno sposobnih osoba s invaliditetom za tržište rada. Hrvatski zavod za zapošljavanje svakih šest mjeseci šalje novu grupu korisnika s invaliditetom u ustanovu URIHO, gdje s njima radi tim stručnjaka. U tih šest mjeseci, koliko traju programi profesionalne rehabilitacije i aktivnosti, s njima rade socijalni radnici, psiholozi i defektolozi. Osim osnovnih radnih programa, imaju i program za održavanje, usavršavanje socijalnih vještina i unapređenje tzv. soft skillova za bolje pozicioniranje na tržištu rada.

Ciljevi tih programa su unapređenje komunikacijsko-socijalnih vještina, procjena zapošljivosti i jačanje konkurentnosti osoba s invaliditetom, podrška u pronalasku odgovarajućeg posla i podizanje socijalne svijesti nezaposlenih osoba s invaliditetom.

U Radnom centru prisutna su zanatska zanimanja: pomoćni knjigovođe, galanteristi, krojači, bravari, obućari, a od sljedeće godine, zahvaljujući sredstvima EU fondova iz IPA programa, imaju u planu obuku pomoćnih kuhara i kuhara.

U virtualnoj radionici više su zastupljena ekonomska zanimanja kao što su blagajnik, likvidator, administrator, referent salda-konti, referent obračuna plaća, te referent nabave u skladištima i referent prodaje. Svaki se mjesec šalju izvještaji o provođenju programa u Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a u Hrvatski zavod za zapošljavanje svaka tri mjeseca.

Nakon šest mjeseci programa, dio ljudi se zaposli u ustanovi URIHO, neki odu na druga radna mjesta, dok se ostali ponovno vrate na Zavod za zapošljavanje. Kroz Radni centar do sada je prošlo devet grupa, sa 170 korisnika.

Redovito se održavaju komunikacije s poslodavcima kako bi se osobe s invaliditetom koje prođu kroz programe brže i jednostavnije zaposlile.

Oni koji su tijekom procesa profesionalne rehabilitacije u Radnom centru procijenjeni kao odmah zapošljivi, čak je njih 58 posto odmah uhljebljeno na nekom poslu. Sličnom statistikom se može pohvaliti i Virtualna radionica: od šest grupa i 90 polaznika nakon završene profesionalne rehabilitacije, zaposlilo se 62 posto na otvorenom tržištu rada.

Marko Damjanović

 

 

Povezane vijesti