Koja prava imaju starije osobe s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi

PITANJE: M. P. (52) Moj položaj je definiran u zakonu s obzirom na moj invaliditet. Postoje mnoge nepravilnosti koje će se, nadam se, mijenjati. Mislim na Zakon o inkluzivnom dodatku.

Žena s invaliditetom

 

Danas se javljam zabrinut za budućnost svoje majke koja je umirovljenica s blažim invaliditetom i živi na granici siromaštva. Ni sam nisam u boljem položaju, pa joj ne mogu pomoći. Što radi nadležno ministarstvo za starije osobe? Koja su prava umirovljenika s minimalnim mirovinama u sustavu socijalne skrbi? Moju majku konkretno zanima što od tih prava može ostvariti s obzirom na svoja primanja i zdravstveno stanje?

ODGOVOR: Kako bi se starijim osobama, koje su u sustavu socijalne skrbi prepoznate kao posebno osjetljiva kategorija korisnika, omogućilo pravo na dostojanstvenu starost i trajnu društvenu uključenost, potrebna je uspostava cjelovitog pristupa i dugoročne strategije socijalne skrbi – navode iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U tu svrhu, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izradilo je Strategiju socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017. - 2020. koja predstavlja podlogu za korištenje sredstava Europskih fondova, a služi i kao podloga za razvoj novih oblika skrbi za starije osobe u lokalnoj zajednici. Sustav socijalne skrbi za starije osobe usmjeren je na suzbijanje socijalne isključenosti te pružanje kvalitetnih socijalnih usluga, koje osiguravaju sljedeći pružatelji: ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice, druge pravne osobe te obrtnici, fizičke osobe kao profesionalnu djelatnost, udomiteljske obitelji sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.
Prava u sustavu socijalne skrbi dostupna starijoj osobi, ako ispunjava uvjete propisane Zakonom o socijalnoj skrbi, mogu biti u obliku naknada i usluga. Naknade koje može ostvariti starija  osoba u sustavu socijalne skrbi su: zajamčena minimalna naknada, naknada za troškove stanovanja, troškovi ogrjeva, naknada za osobne potrebe korisnika smještaja, osobna invalidnina i doplatak za pomoć i njegu.
Usluge koje može ostvariti starija osoba u sustavu socijalne skrbi su: prva socijalna usluga, savjetovanje i pomaganje, pomoć u kući, boravak i smještaj. 

Osim navedenog, socijalna skrb ostvaruje se i sukladno općim aktima jedinica lokalne i/ili područne (regionalne) samouprave i Grada Zagreba, kojima definiraju socijalne programe na području svoje nadležnosti te njihov sadržaj, obim i načine financiranja. Stoga Vas upućujemo da se za informaciju o pravima na lokalnoj/regionalnoj razini obratite svojoj općini ili gradu odnosno županiji. 

Katalog prava i usluga u sustavu socijalne skrbi za starije osobe: https://mdomsp.gov.hr/UserDocsImages/izivkovic/Katalog%20prava%20i%20usluga%20u%20sustavu%20socijalne%20skrbi%20za%20starije%20osobe.pdf  

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na temelju odredbe članak 35. stavka 3. Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave („Narodne novine“, broj 85/20), preuzelo je od bivšeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je prestalo s radom, poslove koji se odnose na područje socijalne politike i obitelji.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti