Bio sam premlad za invalidsku mirovinu, ali zdravstveno totalno iscrpljen i nemoćan

PITANJE: V. P. (34) Krenuo sam u novi život nakon dijagnoze koja me dovela u invalidsku mirovinu. Bio sam premlad za umirovljenika, ali zdravstveno totalno iscrpljen i nemoćan. 


Tada sam počeo pušiti, prečesto pretjerivati s alkoholom i živjeti neurednim životom. Kroz nekoliko godina počeo sam izgledati starije od vlastitog oca. Prestao sam s vježbama kojima sam trebao održavati svoje stanje i mislim da je sada prekasno počinjati. Vrijeme mi prolazi uz ljude koje volim, ali i one koji moje mentalno stanje dovode do rasula. Zanima me kada počinje proces starenja? Trebam li prihvatiti da sam ostario i prepustiti se vremenu?
ODGOVOR:
Starenje predstavlja progresivan, stalan i postupan proces smanjenja strukture te funkcija organa i organskih sustava, dok je starost određeno životno razdoblje povezano s kronološkom dobi.

Starenje je normalna, fiziološka pojava koja je nepovratan i izrazito individualan proces koji nastaje u svakog čovjeka na drugi način. Bolest i starost nisu sinonimi. 
Neurednim životnim stilom, neredovitom i nepravilnom prehranom, prevelikom izloženosti fizičkom i psihičkom stresu opterećujemo organizam. Takva stanja neizbježno za sobom vuku i promjene u metabolizmu stanica i ubrzavaju proces starenja. Upravo u tome leži temelj različitosti u biološkoj i kronološkoj dobi.
Neke promjene u procesu starenja počinju pri rođenju ili začećem i nastavljaju se do smrti, druge promjene počinju pri sazrijevanju, a završavaju smrću. Starenje se odvija neprekidno na svim biološkim razinama (kemijski, stanično, tkivno, u sustavu organa i organizmu) u svakog čovjeka.
Budite fizički aktivni, jer nikada nije kasno početi od lakših vježba no redovitog vježbanja najmanje 30 minuta dnevno. Ostavite cigarete i alkoholna pića svedite na minimum. Nastojte očuvati mentalno zdravlje i socijalnu aktivnost kroz druženje s obitelji i osobama koje vas psihički ne umaraju, čitajte, učite nove vještine i nikada ne odustajte od sebe!
In Portal

 

Povezane vijesti