UDRUGA ALTERNATOR Online panel 'Ragovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju'

Istraživanje provedeno prije dvije godine pokazalo je da 20 posto mladih ima ozbiljne  znakove depresije i stresa, a trenutna situacija uzrokovana korona epidemijom

 

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, povodom otvorenja 12. Festivala prava djece, poziva zainteresiranu javnost na online panel 'Ragovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju', a održat će se 9. listopada od 11 do 12,15 sati na Facebook stranici Festivala prava djece.

Istraživanje Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u sklopu projekta 'Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj', provedeno prije dvije godine na oko deset tisuća djece i mladih u Hrvatskoj, pokazalo je da se više od četvrtine mladih tijekom zadnja dva tjedna od anketiranja osjećalo tužno i bezvoljno, a da ih je 14,5 posto barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva. Oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20 posto izvještava da ima ozbiljne znakove depresije i stresa. Trenutna situacija uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 tek donosi nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena.

Povodom otvorenja 12. Festivala prava djece, govorit će se o ovoj izuzetno aktualnoj temi i prenijeti konkretna iskustva i savjeti. Kako pandemija utječe na mentalno zdravlje djece i mladih i što učiniti? Koji su konkretni savjeti stručnjaka? Što o svemu misle mladi?

U panelu će sudjelovati Miranda Novak, psihologinja i docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja, vanjska suradnica na Učiteljskom i Kineziološkom fakultetu, predsjednica Alternatora, Mirjana Kozina, nastavnica u Školi za medicinske sestre Vrapče, Stela Tonner, učenica II. gimnazije Zagreb, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, Ivona Eterović, psihologinja, članica operativnog tima Mreže mladih Hrvatske. Moderirati će Katarina Ivče Farnell, koordinatorica programa u udruzi Alternator.

Uz paneliste uživo, emitirat će se i snimke izjava Regine Castillo, predstojnice Unicefa u Hrvatskoj, i Helence Pirnat Dragičević, pravobraniteljice za djecu.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti