UDRUGA ALTERNATOR: Uskoro počinje deseti Festival prava djece

Festival prava djece je inkluzivni festival pa su stoga audiodeskripcije za slijepe, standardizirani titlovi za gluhe i nagluhe te tumači za znakovni jezik sastavni i neizostavni dio festivala

 

Ovogodišnji jubilarni deseti Festival prava djece, koji promiče dječje stvaralaštvo, filmsku umjetnost, prava i inkluziju, održat će se od 9. do 26. listopada u 20 hrvatskih gradova, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

- U ovih deset godina Festival je postao  prava platforma za promociju dječjeg filmskog stvaralaštva iz Hrvatske i svijeta. Filmove koje su osmislila i snimila djeca i mladi prikazuju se njihovim vršnjacima u čak 20 hrvatskih gradova. Broj škola i djece iz godine u godinu raste. Želja nam je i osnovnoškolce i srednjoškolce koji dolaze na projekcije inspirirati obrađenim temama, naučiti ih nešto o filmskom stvaralaštvu te ih potaknuti da se možda i sami odluče njime baviti - kažu organizatori.

Festival prava djece prvi je u potpunosti inkluzivni filmski festival. Moto jednoga od prvih izdanja Festivala – Različitost je zajednička baš svima – nastavlja biti poruka koju Festival komunicira pa su stoga audiodeskripcije za slijepe, standardizirani titlovi za gluhe i nagluhe te tumači za znakovni jezik sastavni i neizostavni dio Festivala.

Na festivalu, koji je proteklih godina posjetilo oko 45.000 gledatelja, prikazuju se filmovi u sklopu tri stalne programske cjeline "Školski objektiv" - dječje stvaralaštvo, matineje za osnovne škole, "Mislim, dakle snimam" - stvaralaštvo mladeži, matineje za srednje škole i "Dobre vibracije" - matineje obiteljskih filmova.

Tri filma međunarodne produkcije iz programa "Dobre vibracije" namijenjena su ponajprije roditeljima i djeci kasnog predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta - teme filmova "Raj ‘89.", "Moja žirafa" te "Lastavice i Amazonci" su avantura, istraživanje, životinje, povratak u osamdesete i putovanje u Latviju.

U okviru okrugloga stola na temu stvaralaštva djece i mladih otvorit će se dijalog, analizirati, promišljati i donijeti zaključke o važnosti dječjega stvaralaštva u kontekstu ostvarivanja prava djece na izražavanje, kao i o mogućnostima korištenja filmova koje su snimila djeca u učenju o ljudskim pravima.

- Bez svih umjetnika, stručnih suradnika, volontera, partnerskih organizacija, gradova koji su nas ugostili, medija koji su nas podržali i bez publike, vas malih i velikih, koji držite i zagovarate prava djece i mladih, vas koji volite i uživate u kulturi i, najvažnije, vjerujete u bolje sutra, ne bismo danas slavili deset lijepih i uspješnih godina.

Nastojat ćemo biti tu još puno godina te vas pozivamo da zajedno slavimo dječja prava - poučuju organizatori.

Festival organizira Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a svečano otvorenje 10. Festivala prava djece održat će se u utorak, 9. listopada 2018. godine u 20:00 sati u Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17, Zagreb.

Anita Blažinović